SAV v novom projekte zmapuje nedôveru ľudí k tradičným demokratickým inštitúciám

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 10:32 • 2 min
SAV v novom projekte zmapuje nedôveru ľudí k tradičným demokratickým inštitúciám

BRATISLAVA - Slovenská akadémia vied (SAV) odpovie na aktuálne spoločenské výzvy projektom Sociálnej analýzy Slovenska.

slovakia

left justify in out

Štúdia bude mapovať nedôveru občanov k tradičným demokratickým inštitúciám a mechanizmom, vzťah k masmédiám, ale aj správanie ľudí v digitálnom prostredí. Zároveň si bude všímať spôsoby argumentácie používané pri diskusii o verejných otázkach. Koordinátorom projektu je bývalý minister školstva Juraj Draxler. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

Draxler hovorí, že pôjde o interdisciplinárnu aktivitu, ktorá bude kombinovať prístupy známe zo sociológie, experimentálnej psychológie, ale napríklad i filozofie jazyka či antropológie. „Nielen u nás rastie nedôvera k tradičným médiám a silnejú neracionálne formy vysvetľovania sveta. Chceme zmapovať meniacu sa diskusiu a presnejšie pochopiť, čo sa u nás a vo zvyšku západného sveta deje,“ uviedol Draxler a dodal, že na výskum použije rôzne analytické nástroje - od prieskumov verejnej mienky až po analýzu diskusií na digitálnych platformách.


Draxler vedie Inštitút strategických analýz, ktorý predsedníctvo SAV zriadilo v novembri 2016. Úlohou inštitútu je koordinovať projekty, ktoré odpovedajú na naliehavé spoločenské výzvy a ktoré si vyžadujú interdisciplinárnu spoluprácu vedcov z viacerých vedných odborov.

 

Samotné výskumné aktivity uskutočnia akademici z rôznych ústavov SAV s prispením odborníkov z externého prostredia. Sociálna analýza Slovenska bude podľa Draxlera akousi vlajkovou loďou inštitútu, ale nepôjde o jediný projekt.

Predseda SAV Pavol Šajgalík tvrdí, že akadémia by mala využiť? vedecké poznatky jednotlivých ústavov pre kvalifikované odpovede na otázky spoločnosti. „Je to priorita SAV vo vzťahu k obyvateľom Slovenska. Toto sa od príchodu exministra na pôdu SAV deje a mňa nesmierne teší, že Juraj Draxler posilnil náš vedecký tím,“  povedal Šajgalík.

Draxler po štúdiách v Nemecku a Veľkej Británii pracoval v bruselskom Centre pre európske politické štúdie. Je autorom a spoluautorom niekoľkých správ pre Európsku komisiu. Neskôr prednášal na vysokých školách v Prahe. Po návrate na Slovensko bol v rokoch 2014 až 2016 najprv štátnym tajomníkom a potom ministrom školstva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona