V novom Mexiku objavili novú fosíliu prehistorického cicavca, prežil vyhynutie dinosaurov

NETKY.SK • 5 Október 2015, 11:27 • 2 min
V novom Mexiku objavili novú fosíliu prehistorického cicavca, prežil vyhynutie dinosaurov

BRATISLAVA - Tím amerických a britských vedcov popísal nový druh prehistorického cicavca, ktorý prežil vyhynutie dinosaurov. Fosílne pozostatky cicavca, ktorý dostal vedecké meno Kimbetopsalis simmonsae, objavili v oblasti Kimbeto Wash na severe amerického štátu Nové Mexiko.

slovakia

left justify in out

Kimbetopsalis simmonsae bol veľký, bylinožravý druh pripomínajúci bobra, ktorého zuby boli prispôsobené na žuvanie rastlinného materiálu. Išlo však o zástupcu už vyhynutého radu Multituberculata. Táto skupina cicavcov sa vyvinula v druhohorách počas jury a existovala približne 120 miliónov rokov, keď ju nahradili hlodavce.

 

"Počas jury boli tieto živočíchy celkom malé. Potom však na Zem dopadol asteroid, ktorý spôsobil zánik dinosaurov, a zrazu sa začalo týmto cicavcom dariť a postupne sa zväčšovali. Vyhynulo aj množstvo cicavcov, no táto skupina to prežila. To bol začiatkom vzostupu cicavcov, ktorého výsledkom sme aj my ľudia," uviedol Stephen Brusatte z Edinburskej univerzity, ktorý spolu s kolegami zverejnil popis tohto druhu v časopise Zoological Journal of the Linnean Society.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona