V novembri dostanú penzisti 13. dôchodky, rozhodla o tom vláda

NETKY.SK • 26 August 2020, 13:30 • 2 min
V novembri dostanú penzisti 13. dôchodky, rozhodla o tom vláda

BRATISLAVA - Jeden milión 426-tisíc penzistov má v novembri tohto roka dostať zo Sociálnej poisťovne trinásty dôchodok v sume od 50 eur do 300 eur.

slovakia

left justify in out

5 typov vyplácania 

Nárok na 300-eurovú trinástu penziu majú mať tí dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodkovú dávku vo výške 214,80 eura a menej. Pri dôchodku v sume 300 eur penzista dostane 269,34 eura, pri 400-eurovom dôchodku má trinásta penzia predstavovať 233,34 eura a pri dôchodku vo výške 500 eur vyplatí Sociálna poisťovňa trinástu penziu vo výške 197,34 eura. Pri penzii v sume 909,28 eura a viac dosiahne trinásty dôchodok 50 eur. Na trináste dôchodky by sa malo v tomto roku vynaložiť 307,5 milióna eur. Vyplýva to z návrhu zákona o trinástom dôchodku, ktorý v stredu schválila vláda.

 

img

 

Iná suma  

Trináste penzie plánuje vláda Igora Matoviča vyplatiť v tomto roku v nižšej sume, ako stanovuje platný zákon. Ten v Národnej rade SR štyri dni pred tohtoročnými februárovými parlamentnými voľbami presadili poslanci za Smer-SD. Všetci starobní dôchodcovia totiž mali dostať v novembri tohto roka trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie.

 

Za Smeru to malo vyzerať nasledovne 

Poberatelia ostatných druhov dôchodkov mali dostávať vždy v novembri trinásty dôchodok vo výške, ktorá zodpovedá priemernej sume daného druhu dôchodku. Napríklad pri predčasných dôchodcoch malo ísť v tomto roku o 433 eur, invalidní penzisti s mierou postihnutia nad 70 percent mali dostať 380 eur a invalidní dôchodcovia pri miere postihnutia do 70 percent 209 eur. Výdavky na trináste penzie mali podľa zákona od poslancov za Smer-SD dosiahnuť 589 miliónov eur.

 

img

 

Najvyššia suma v história 
Ako na brífingu po rokovaní vlády povedal minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina), na trináste penzie v tomto roku pôjde vyše 300 miliónov eur. "Je to najvyššia suma v histórii Slovenskej republiky, ktorá bola vyplatená ako minimálny dôchodok," povedal.

 

img

 

Viac ako minulý rok 

Ako upozornil, kým starobný dôchodca s priemernou penziou v sume 477 eur dostal vlani od vlády Petra Pellegriniho vianočný príspevok v sume 80 eur, v novembri tohto roka mu Sociálna poisťovňa vyplatí trinásty dôchodok vo výške 205 eur. "Je to 2,5-násobne viac," dodal šéf rezortu práce a sociálnych vecí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies