V novembri by voľby vyhral SMER-SD, druhé by skončilo PS/Spolu

NETKY.SK • 21 November 2019, 12:40 • 2 min
V novembri by voľby vyhral SMER-SD, druhé by skončilo PS/Spolu

BRATISLAVA - Podľa prieskumov agentúry MVK by predčasné parlamentné voľby do Národnej rady (NR) SR vyhrala strana SMER-SD s 19,1 %. Nasledovala by koalícia Progresívne Slovensko (PS)-Spolu s 9,7 a ĽSNS s 8,9%. Prieskum bol realizovaný v období od 5. do 12. novembra 2019, a zúčastnilo sa ho celkovo 1079 respondentov.

slovakia

left justify in out

Do parlamentu by sa podľa prieskumu dostala aj strana Za ľudí (8,8 %), za ňou OĽaNO (7,9 %), KDH (7,6 %), SNS (7,0 %), Sme rodina (6,5 %). Potrebnú hranicu piatich percent nedosiahli, a teda by sa do parlamentu nedostali strany SMK (4,5 %), SaS (4,4 %), Dobrá voľba (3,9 %), Vlasť (3,5 %) ani Most-Híd (2,3 %).

 

img

 

Pod dve percentá hlasov by v novembri získali Komunistická strana (1,8 %), Socialisti.sk (1,1 %), Solidarita – Hnutie pracujúcej chudoby (1,1 %), Demokratická strana (0,7 %). Iné strany by podľa prieskumu volilo 1,2 % opýtaných voličov. Na voľbách by sa v súčasnosti nezúčastnilo 7,0 % respondentov. Ďalších 17,2 % nevedelo, či by sa zúčastnili, respektíve koho by v nich podporili.

 

img

 

Prieskum realizovala agentúra na vzorke, ktorá bola podľa jej slov "reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel". Odpovedali na otázku: "Ak by sa predčasné voľby do Národnej rady SR konali už dnes, ktorej strane by ste dali svoj hlas?"

 

img

 

Priblížila, že išlo o výskum realizovaný kvótnym výberom a technikou face-to-face interview (štandardizovaný rozhovor) prostredníctvom anketárskej siete. Na otázku zadávateľovi prieskumu Pavel Haulík z agentúry uviedol, že išlo o omnibusový prieskum. Preferencie politických strán sú však vlastníctvom agentúry MVK.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona