V novej kaviarni vás obslúžia ľudia s mentálnym postihnutím

NETKY.SK • 5 Júl 2014, 13:14 • 2 min
V novej kaviarni vás obslúžia ľudia s mentálnym postihnutím

BRATISLAVA - Medzi panelákmi v bratislavskej Petržalke vznikla kaviareň, kde zákazníkov obslúžia ľudia s mentálnym postihnutím. Kaviarnička Lepšosvetko, ktorú dnes otvorili na Osuského ulici, je chránenou dielňou a má ukázať aj to, že ľudia s postihnutím vedia pracovať a od ostatných sa až tak nelíšia.

slovakia

left justify in out

"Keď ráno vstanú a vedia, že idú do práce, ten deň je pre nich hneď lepší, pretože nie sú iba zatvorení medzi štyrmi stenami. Takíto ľudia predsa nie sú odsúdení iba na to, aby doma pozerali televízor, pretože ničoho iného nie sú schopní," vraví Ivana Pástorová, PR manažérka neziskovej organizácie Lepší svet, ktorá kaviareň sprevádzkovala. "Sú radi, ak sa môžu stretnúť s novými ľuďmi, vidia nové tváre. Potom sa im otvárajú," dodala.
      

V kaviarničke bude pracovať osem ľudí s mentálnymi znevýhodnením. Každý sa pritom stane čašníkom na štyri hodiny, zvyšok času strávia inak. "Nevedia pracovať osem hodín, budú však vedieť, že toto je ich prioritná práca a sú za ňu zodpovední," podotkla Pástorová. Kávu či nápoje bude čašníkom pripravovať už ich asistent.
      

S klientmi si v kaviarničke pred dnešným slávnostným otvorením obsluhovanie nacvičili. Pracovníci zariadenia sa zahrali na zákazníkov a ľudia s postihnutím si skúšali, ako ich osloviť. "Keď príde zákazník, poviem mu – dobrý deň, čo si prosíte, či si prosíte kávu, čaj alebo čapované pivo," predvádza svoje schopnosti 31-ročná Zuzka. Vraví, že jej už nič nerobí problém a všetko ovláda, hoci predtým nikdy čašníčku nerobila. Pripomína však, že v kaviarni bude aj umývať riad či podlahu, lebo aj to tam treba robiť. "Teším sa na všetko," dodáva.
      

Pástorová vysvetľuje, že príprava čašníkov je stále v procese. "Pokiaľ neotvoríme kaviarničku, nemôžu sa s ľuďmi stretnúť a skutočne si to vyskúšať," vraví. Niektorí klienti majú napríklad aj problém s pamäťou. "Ale aj na tom sa dá pracovať. Myslím si, že do mesiaca z nich budú naozajstní čašníci," poznamenala.
      

Zákazníci si môžu v Lepšosvetku posedieť vnútri aj vonku. V kaviarničke si sadnú aj za stolíky plné farebných čiarok, ktoré pomaľovali ľudia s postihnutím, vonku organizácia sprístupnila aj časť svojej záhrady. Okrem klasickej kávy či čaju budú v Lepšosvetku ponúkať aj domáce limonády. V záhrade si totiž pestujú levanduľu a mätu.
      

Ľudia s postihnutím v zariadení vytvárajú aj keramické výrobky a maliari, ktorí chceli podporiť výstavbu nového komunitno-integračného centra v Karlovej Vsi, im zase darovali svoje obrazy. Aj to si budú môcť zákazníci v kaviarničke kúpiť. Zariadenie tiež otvára svoju letnú akadémiu umení. Profesionálni umelci sa stanú na dva mesiace dekanmi fakulty maľby, fotografie, keramiky či tanečnej fakulty a ľudia s postihnutím budú pod ich vedením tvoriť. A tam chce organizácia zapojiť aj verejnosť, ktorá do kaviarničky príde.
      

"Napríklad deti sa možno inak nestretnú s takýmito ľuďmi. Dospelí majú predsudky, myslia si, že sa k nim musia nejako inak správať. Deti ich vnímajú inak, veľmi dobre si s nimi rozumejú, keďže naši klienti sú na ich úrovni," dodala Pástorová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies