V Notre-Dame odkryli vzácne hrobky a sarkofág

NETKY.SK • 16 Marec 2022, 07:33 • 2 min
V  Notre-Dame odkryli vzácne hrobky a sarkofág

PARÍŽ - Niekoľko hrobiek a olovený sarkofág, pochádzajúci pravdepodobne zo 14. storočia, objavili archeológovia v parížskej katedrále Notre-Dame, ktorú v roku 2019 postihol ničivý požiar. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Tieto pohrebné miesta „pozoruhodnej vedeckej kvality" boli odkryté počas prípravných prác na rekonštrukciu sanktusníka – štíhlej drevenej veže situovanej na hrebeni strechy v bode, kde bočná chrámová loď pretína hlavnú loď katedrály. Vo veži býva umiestnený malý zvon. Veža sa zrútila následkom požiaru.

 

img

 

Medzi hrobkami bol „kompletne zachovaný sarkofág z olova v tvare človeka". Predpokladá sa, že rakvu vyrobili pre vysokého hodnostára v 14. storočí po výstavbe katedrály (1163-1345).

 

Vedci tiež objavili kusy maľovaných sôch, ktoré sa nachádzali tesne pod súčasnou úrovňou podlahy katedrály. Zrejme išlo o súčasť pôvodnej chórovej priečky z 13. storočia – architektonického prvku oddeľujúceho oblasť oltára od zvyšku hlavnej chrámovej lode.

 

img

 

K novým nálezom došlo v čase, keď sa rekonštrukčné tímy pripravujú na inštaláciu obrovského lešenia v súvislosti s opätovným osadením sanktusníka a potrebovali skontrolovať stabilitu podlažia. Pri tom objavili podzemný vykurovací systém z 19. storočia; zmienený sarkofág ležal medzi jeho tehlovými rúrami.

 

Napriek nadšeniu z nálezu čas hrá proti archeológom. Svoje práce totiž musia dokončiť do 25. marca, ešte pred obnovením projektu rekonštrukcie. Dôvodom je snaha parížskych úradov o dodržanie termínu plánovaného znovuotvorenia katedrály v roku 2024.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies