V Nórsku našli dve ďalšie obete zosuvu pôjdy. Objavené boli po šiestich týždňoch

NETKY.SK • 10 Február 2021, 13:00 • 2 min
V Nórsku našli dve ďalšie obete zosuvu pôjdy. Objavené boli po šiestich týždňoch

OSLO - V Nórsku sa pred 6 týždňami vyskytol jeden z najhorších zosuvov pôdy v nórskej histórii. Katastrofa si vyžiadala niekoľko obetí. V roku 2005 nórske úrady varovali ľudí, aby v oblasti Asku nestavali obytné budovy, pretože je tam vysoké riziko zosuvov. V priebehu desaťročia tam však domy aj tak vznikli.

slovakia

left justify in out

Šesť týždňov po jednom z najhorších zosuvov pôdy v modernej histórii Nórska našli pátracie tímy v troskách ďalšie dve ľudské telá bez známok života. Informovali o tom miestne úrady. Celkovo tak už dosiaľ našli deväť obetí, pričom predpokladajú, že zahynula ešte minimálne jedna osoba.

 



Obyvatelia asi päťtisícového Asku začali 30. decembra okolo 04:00 miestneho času volať pohotovostné zložky s tým, že ich domy sa hýbu. Po zosuve s rozlohou asi 300 krát 700 metrov zostala v Asku obrovská jama, v ktorej zmiatla větky cesty aj domy v oblasti. Zosuv zničil prinajmenšom deväť budov s viac ako 30 bytmi. Minulý mesiac pritom úrady konštatovali, že v týchto mrazivých teplotách už nie je nádej na nájdenie živých ľudí a ukončili pátranie.

 



Podľa policajnej hovorkyne Mari Stoltenberg je po nájdení dvoch tiel šanca, že sa podarí vypátrať aj poslednú nezvestnú osobu. Obete, ktorých identitu zatiaľ nezverejnili, podľa jej slov našli pod dvomi metrami senzitívneho ílu.

Presná príčina zosuvu zatiaľ nie je známa, no prispieť k nemu mohol práve senzitívny íl v kombinácii s extrémnymi zrážkami a vlhkým zimným počasím.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies