V nominácii Sports Illustrated na najlepšieho športovca je aj kôň American Pharoah

NETKY.SK • 13 November 2015, 12:18 • 2 min
V nominácii Sports Illustrated na najlepšieho športovca je aj kôň American Pharoah

NEW YORK - V 12-člennej nominácii prestížneho amerického magazínu Sports Illustrated na ocenenie Športovec roka 2015 nefigurujú len dvojnožci. Jedným z kandidátov je i dostihový kôň American Pharoah. Trojročný hnedák sa stal v júni prvým dobyvateľom americkej Trojkoruny po 37 rokoch, keď postupne triumfoval na dostihoch Kentucky Derby, Preakness Stakes a Belmont Stakes.

slovakia

left justify in out

V zozname sa ocitli aj dvaja futbalisti. Hviezdny Argentínčan Lionel Messi pomohol španielskemu FC Barcelona k trofejam v najvyššej domácej súťaži, národnom pohári i Lige majstrov. Messi tiež doviedol svoj národný tím do finále Copa América. Carli Lloydová bola kľúčovou postavou americkej reprezentácie na ceste za triumfom na tohtoročných majstrovstvách sveta v Kanade. Vo finále proti Japonsku (5:2) dosiahla za 16 minút hetrik, čo je rekord mužských i ženských MS. Celkovo na turnaji skórovala šesťkrát.

Šancu na prvenstvo budú mať aj súčasné svetové tenisové jednotky vo dvojhre Novak Djokovič a Serena Williamsová. Dvadsaťosemročný Srb získal v roku 2015 desať trofejí, z toho tri na grandslamoch a šesť na podujatiach ATP Masters 1000. Jeho tohtoročná zápasová bilancia je 78:5, aktuálne ťahá šnúru 22 úspechov. Williamsová suverénne kraľuje ženskému tenisu aj vo veku 33 rokov, len dve víťazstvá jej chýbali k zavŕšeniu kalendárneho grandslamu. Triumfovala na Australian Open, Roland Garros i Wimbledone, na US Open prehrala v semifinále. Rok 2015 zakončila bilanciou 53 výhier a tri prehry.

V nominácii je aj úradujúci najužitočnejší hráč zámorskej basketbalovej NBA Stephen Curry. Dvadsaťsedemročný rozohrávač doviedol tím Golden State Warriors v uplynulej sezóne k 67 víťazstvám v základnej časti a neskôr k štvrtému titulu, prvému po 40 rokoch. Rodák z Akronu prekonal aj rekord v počte trojok, do košov súperov ich v regular season nasúkal 286.

O ocenenie zabojuje aj najrýchlejší muž planéty Usain Bolt, ktorý tento rok na MS v Pekingu obhájil zlaté medaily na 100, 200 aj 4x100 m. Je tiež držiteľom svetového výkonu roka v behu na 200 m - 19,55 s. Vďaka pekinskému úspechu má jamajský blesk na konte najviac medailí zo svetových šampionátov v histórii.

Magazín Sports Illustrated nominoval ešte 18-ročnú americkú gymnastku Simone Bilesovú, hráča amerického futbalu Thomasa Davisa, profesionálnu zápasníčku Rondu Rouseyovú, golfistu Jordana Speitha a bejzbalistov Kansas City Royals. Víťaza každoročnej ankety vyhlásia 14. decembra. Informácie pochádzajú z portálu Sports Illustrated.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies