V nomináciách na Oscarov vedie Scorseseho Hugo - dostal ich 11

NETKY.SK • 25 Január 2012, 07:48 • 2 min
V nomináciách na Oscarov vedie Scorseseho Hugo - dostal ich 11

V nomináciách na Oscarov vedie Scorseseho Hugo - dostal ich 11 - Kultúra Americká akadémia filmových vied a umení dnes v Los Angeles zverejnila filmy, ktoré nominovala na Oscary. Laureátov 84.

slovakia

left justify in out

img

Americká akadémia filmových vied a umení dnes v Los Angeles zverejnila filmy, ktoré nominovala na Oscary. Laureátov 84. ročníka vyhlási v hollywoodskom divadle Kodak Theatre 26. februára.
      Najviac nominácií - 11 - dostal dobrodružný príbeh z prostredia Paríža "Hugo a jeho veľký objav" režiséra Martina Scorseseho; je navrhnutý aj na najlepší film a najlepšieho režiséra. V prípade Scorseseho by to nebol jeho prvý Oscar.
      Nemý film The Artist - Umelec - nasleduje s desiatimi nomináciami, okrem iných za scenár a réžiu pre francúzskeho režiséra Michela Hazanaviciusa, pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe (Jean Dujardin) a herečku vo vedľajšej úlohe (Berenice Bejo).
      Na najlepší film akadémia nominovala po zmene pravidiel prvýkrát deväť filmov: nemý film The Artist (Umelec); rodinnú drámu Deti moje; príbeh deväťročného chlapca, ktorému otec zahynul pri teroristických útokoch z 11. septembra Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko; drámu z amerického Juhu Farba citov; romantickú fantáziu Polnoc v Paríži; športový príbeh Moneyball; rodinnú kroniku Strom života; epický príbeh z prvej svetovej vojny Vojnový kôň; a Scorseseho film Hugo a jeho veľký objav.
            O Oscara pre najlepší cudzojazyčný film súťaží vo finále päť filmov: iránska snímka odlúčenie Nadera a Simin (réžia Asghar Farhadi); poľská snímka W ciemności (V tme, réžia Agnieszka Holland); belgická snímka Býčia šija (réžia Michael R. Roskam); izraelská snímka Footnote (Poznámka, réžia Joseph Cedar); a kanadská snímka Monsieur Lazhar (Pán Lazar, réžia Philippe Falardeau).
      Odlúčenie Nadera a Simin už získalo Zlatý glóbus v kategórii najlepší cudzojazyčný film.
      Držiteľka dvoch Oscarov Meryl Streepová bola nominovaná na Oscara za úlohu Margaret Thatcherovej vo filme Železná lady. S rekordným počtom 17 nominácií je tak vôbec najnavrhovanejším hercom na Oscara, má o päť nominácií viac ako druhí v poradí - Katharine Hepburnová a Jack Nicholson.
      O nomináciách informovali agentúry AP a DPA.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies