V noci z piatka na sobotu bude možné sledovať polotieňové zatmenie Mesiaca

NETKY.SK • 7 Február 2017, 18:43 • 2 min
V noci z piatka na sobotu bude možné sledovať polotieňové zatmenie Mesiaca

BRATISLAVA - Slováci budú môcť v noci z piatka (10. 2) na sobotu (11. 2.) pozorovať vzácny prírodný úkaz – polotieňové zatmenie Mesiaca, ktoré sa takmer dotkne tieňa Zeme.

slovakia

left justify in out

„ Uvidíme ho v celom priebehu, v maximálnej fáze o 01.44 bude Mesiac nad juhozápadným obzorom," informoval TASR Slovenský zväz astronómov (SZA).

 

Začiatok polotieňového zatmenia nastane podľa astronómov o 23.32 h, no táto fáza pozorovateľná ešte nie je. "Je potrebné si počkať, pokiaľ Mesiac nevstúpi do polotieňa aspoň polovicou svojho priemeru. Šedé stmavnutie mesačného disku tak bude viditeľné asi polhodinu pred a po maxime zatmenia," vysvetľuje SZA. Maximálnu fázu zatmenia očakáva o 01.44 h a koniec polotieňového zatmenia o 03.55 h.

 

V maxime zatmenia sa Mesiac takmer celý ponorí do zemského polotieňa a jeho severný (horný) okraj bude tesne pri plnom tieni Zeme. "Uvidíme ho, akoby bol zhora tmavší, „začadený“. Podľa momentálneho stavu zemskej atmosféry je dokonca možné, že tieň bude o niečo väčší a nastane aj mimoriadne malé zatmenie čiastočné," priblížili astronómovia.

Najbližšie čiastočné zatmenie Mesiaca bude 7. augusta 2017 a úplné 27. júla 2018.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies