V noci nadnes dostavali kontroverzný pomník obetiam nemeckej okupácie

NETKY.SK • 20 Júl 2014, 12:29 • 2 min
V noci nadnes dostavali kontroverzný pomník obetiam nemeckej okupácie

BUDAPEŠŤ - V noci nadnes dostavali v Budapešti kontroverzný pomník obetiam nemeckej okupácie na Námestí slobody. Podľa agentúry MTI predseda Demokratickej koalície (DK) a expremiér Ferenc Gyurcsány v tejto súvislosti vydal vyhlásenie, že premiér Viktor Orbán týmto gestom "sfalšoval holokaust".

slovakia

left justify in out

"Režim (Orbánov) dal pod rúškom noci dostavať viacerými zábranami obkolesený pomník hanby, ktorý mieša dohromady vraha s obeťou, zneucťuje morálku a dejiny. Je to hnusné darebáctvo," píše sa vo vyhlásení predsedu DK, podľa ktorého Orbán sfalšoval holokaust a zneuctil všetky židovské, rómske a homosexuálne obete.
      

Gyurcsány zdôraznil, že je typické pre terajšiu vládnu moc, že sa neodvážila súsošie klamstva dostavať za bieleho dňa. Súčasne vyzval k protestu proti "ďalšej podlosti Orbána a jeho družiny".
      

Kandidát na primátora V. budapeštianskeho obvodu za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) Pál Steiner v sobotu oznámil, že Súd hlavného mesta definitívne odmietol miestnu iniciatívu na referendum namierené proti tomuto pomníku.
      

Denník Népszabadság v utorok napísal, že pomník je srdcovou záležitosťou Orbána, napriek tomu ho stále ešte neodhalili. Zdroje blízke vláde tvrdili, že by bolo logické, keby monument odhalili až po októbrových samosprávnych voľbách. Proti pomníku protestovalo množstvo ľudí takmer 100 dní.
      

O postavení pomníka rozhodla vláda Viktora Orbána vlani. Realizáciu projektu kabinet označil za prioritnú. Vyše sedem metrov vysoké súsošie tvorí archanjel Gabriel, symbolizujúci Maďarsko, na ktorého zvrchu útočí orol - symbol nacistického Nemecka.
      

Vláda pôvodne plánovala odhaliť pomník 19. marca na 70. výročie okupácie. Napokon v reakcii na viaceré protesty rozhodla, že monument bude odhalený až koncom mája: po parlamentných voľbách, ale aj po voľbách do Európskeho parlamentu.
      

Kritici, medzi nimi aj Zväz židovských náboženských obcí v Maďarsku (MAZSIHISZ), tvrdia, že pomník skresľuje úlohu, ktorú Maďari zohrali v holokauste; stavia ich totiž do polohy obete. Symbolika pomníka výrazne prispieva k potlačeniu národnej zodpovednosti. Konflikty okolo kontroverzného projektu podľa zväzu spôsobia vážne škody v posudzovaní Maďarska na medzinárodnej scéne.
      

Na kritiku zareagoval Orbán prvýkrát 30. apríla. "Za okupáciu Maďarska, ako aj za to, čo sa udialo po 19. marci 1944, nesie zodpovednosť Nemecko," uviedol premiér v liste adresovanom historičke Katalin Dávidovej. Podľa jeho vyjadrenia nie je diskusia o pomníku viac než "lacné handrkovanie sa pri výčapnom pulte".
      

Premiér na margo maďarskej zodpovednosti priznal iba toľko, že Maďari neiniciovali nijakú vzburu a nepostavili sa proti okupantom. "Nemôžeme niesť zodpovednosť za to, čo sa nás netýka. Bez nemeckej okupácie by neboli deportácie a neboli by ani státisícové straty na životoch," argumentoval Orbán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies