V Nízkych Tatrách zaznamenali oproti vlaňajšku mierny úbytok kamzíkov

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 07:28 • 2 min
V Nízkych Tatrách zaznamenali oproti vlaňajšku mierny úbytok kamzíkov

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Výsledkom minulotýždňového veľkoplošného sčítania na celom území Nízkych Tatier je výskyt 125 jedincov kamzíka vrchovského tatranského vrátane 28 tohtoročných mláďat.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s minuloročným jarným sčítaním zaznamenali pracovníci Správy Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) mierny úbytok kamzíkov. Vlani sčítali 132 jedincov, z toho 21 mláďat.

"V teréne rozdelenom na sčítacie úseky pracovalo približne 30 ľudí vybavených pozorovacou optikou. Pokryli sme celý areál výskytu kamzíka vrchovského tatranského od Králičky až po Ďurkovú aj s priľahlými bočnými hrebeňmi. V jarnom termíne zisťujeme prírastky. Na jeseň sčítanie opakujeme, aby sme zistili, koľko tohtoročných mláďat prežilo," vysvetlila pre TASR zoologička Správy NAPANT-u Zuzana Kaliská. Trend vývoja početnosti kamzíka v Nízkych Tatrách je podľa nej v súčasnosti potešujúci.

 

Horúce letné počasie spôsobilo, že väčšinu kamzíkov pozorovali v žľaboch, na skalných policiach alebo i na dnách dolín. Trasy volili ochranári tak, aby najvýznamnejšie úseky boli sčítačmi pozorované nielen z hlavného hrebeňa, ale i zo záverov dolín. "Počty sa vyhodnocovali tak, aby nedošlo k duplicite pozorovaných jedincov. Predpokladáme 90- až 95-percentnú presnosť získaných výsledkov," doplnila s tým, že už tradične pozorovali najviac kamzíkov v oblasti Ďumbiera a Štiavnice, ako i v oblasti Bórov. Ide o lokality, ktoré v súčasnosti predstavujú najvýznamnejšie územia pre ochranu čried v mimoriadne citlivom období rodenia a výchovy mláďat.

 

"Deň sčítania kamzíkov v Nízkych Tatrách nie je len dňom, kedy zisťujeme stavy kamzíkov, prípadne monitorujeme iné vzácne druhy zvierat a rastlín. Je tiež dňom kontrolným a dňom, kedy profesionálni ochranári i dobrovoľníci riešia v priamom kontakte s návštevníkmi množstvo problémov, konfliktov, ale zároveň objasňujú, vysvetľujú potrebu ochrany vysokohorského prostredia a s tým súvisiace obmedzenia, ktoré vyplývajú z návštevného poriadku," dodala Kaliská.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona