V Nitrianskom kraji budú pokutovať lekárov, ktorí nenastúpia do služby na pohotovosti

NETKY.SK • 4 Február 2019, 17:00 • 2 min
V Nitrianskom kraji budú pokutovať lekárov, ktorí nenastúpia do služby na pohotovosti

NITRA - Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce začať pokutovať lekárov, ktorí nenastúpia do služby na pohotovosti. Riešiť tým chce aktuálne ohrozenie fungovania ambulancie pohotovostnej služby (APS) na Poliklinike Nitrianskeho samosprávneho kraja v Šali.

slovakia

left justify in out

Problém vznikol v dôsledku toho, že niektorí lekári odmietajú slúžiť na pohotovosti a nepodpísali zmluvu s poliklinikou o APS. Tvrdia, že tým pádom nie sú povinní do týchto služieb nastúpiť. Kraj to vidí inak. Nenastúpenie do služby podľa rozpisu považuje za porušenie zákona. 

 

img


Ako povedal predseda NSK Milan Belica, "ak lekár nechce nastúpiť do služby, môže si za seba zabezpečiť náhradu. Pokiaľ tak neurobí, kraj mu môže udeliť finančnú sankciu, voči ktorej sa môže lekár odvolať na ministerstvo zdravotníctva."

 

Od vedenia nemocnice tu však prekvitá obava, že ak sa takýto postup bude opakovať čoraz častejšie, nakoniec to môže ministerstvo vyhodnotiť tak, že sa tam služba nedá zabezpečiť a to by bola pre Šaľu a oklie tragédia. 

 

img

 

V prípade pohotovosti pre deti a dorast má zmluvy osem z desiatich lekárov. Na jeseň minulého roka riešila nitrianska župa sťažnosti lekárov, ktorí dobrovoľne slúžia na pohotovosti. Nepáčilo sa im totiž, že majú ťahať služby aj za svojich kolegov, ktorí to odmietli. V tom čase krajský lekár Ľubomír Ševčík rozpisoval do služieb len dobrovoľníkov. Potom kraj požiadal o vyjadrenie ministerstvo zdravotníctva, ktoré skonštatovalo, že do rozpisu treba zaradiť všetkých lekárov zo spádového územia. 

 

img


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies