V Nitre za dva dni otestovali 25-tisíc ľudí, plošné testovanie pokračuje aj v okrese Púchov

NETKY.SK • 10 Január 2021, 10:15 • 2 min
V Nitre za dva dni otestovali 25-tisíc ľudí, plošné testovanie pokračuje aj v okrese Púchov

NITRA – V Nitre v piatok 8. a v sobotu 9. januára otestovali 25 140 ľudí na ochorenie COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Z nich malo 635 pozitívny výsledok, čo je 2,53 percenta. Informoval o tom primátor mesta Marek Hattas. Testovanie pokračuje aj dnes do 17:00 hodiny, v meste je k dispozícii 37 odberných miest. Posledný test zdravotníci vykonajú o 16:30 hodine, upozornil primátor. 

 

Plošné testovanie v okrese Nitra pokračuje tretím dňom
Primátor Hattas ľudí vyzval, aby využili aplikáciu TrustOne, ktorá skráti proces administrácie pri samotnom testovaní a neskôr by mala slúžiť aj na dokladovanie negatívneho výsledku testu, ktorý by mal nahradiť modrý certifikát o výsledku testovanej osoby.

 

„Prihlásite sa pomocou údajov, ktoré dostanete po testovaní na váš email, a to je celé! Následne pri požiadaní sa viete preukázať svojím individualizovaným QR kódom v aplikácii. Pri kontrole sa tak nezverejňujú priamo výsledky testov užívateľa, ale iba informácia, či daný užívateľ vyhovuje, alebo nevyhovuje stanoveným pravidlám platným v danom čase na danom mieste, napríklad podľa COVID automatu,“ uvádza sa v tlačovej správe.

 

Z aplikácie bude možné zistiť, či je užívateľ ešte v hraniciach platnosti testu, alebo že prekonal ochorenie COVID-19, a tak sa 90 dní nemusí zúčastniť žiadneho testovania.

 

Ako ďalej informoval Hattas na sociálnej sieti Facebook, za piatok sa nechalo pretestovať 10 589 ľudí z čoho pozitívny výsledok ag malo 296 ôsob. V sobotu bezplatné testovanie využilo 14 551 ľudí, pričom 339 z nich bolo pozitívnych. 

 

"Ľudia sú neskutočne milí. Zdravotníci nám píšu z celého Slovenska, chceli nám pomôcť vrátane profesora Krčméryho a jeho tímu - ďakujem, nateraz máme dostatok zdravotníkov aj administrátorov. Firmy nám pomáhajú s energetickými nápojmi, tyčinkami a technickým vybavením pre odberné miesta. Veľká vďaka všetkým," ocenil primátor všetkých, ktrorí chceli prísť do Nitry a pomôcť s testovaním.

 

img

 

Prečítajte si tiež: V Nitrianskom kraji pokračuje plošné testovanie. K rovnakému kroku sa rozhodli aj v Púchove a Košiciach

Plošné testovanie sa koná na celom území nitrianskeho okresu, obce tu mali zriadili 116 odberných miest. Len v obciach Vinodol, Branč a Cabaj – Čápor sa testuje celé tri dni, ďalších viac ako 50 obcí si čas testovania upravilo podľa svojich možností a počtu obyvateľov na dva alebo len na jeden deň.

 

img

Od pondelka (11. januára) do piatka (29. januára) bude možné v okrese Nitra ísť do práce, do prírody alebo na výdajné miesta internetových obchodov len s negatívnym výsledkom PCR alebo antigénového testu, ktorý nesmie byť starší ako sedem dní.

 

Mohlo by vás zaujímať: Počet mŕtvych narastá, chladiarenský príves na uskladnenie tiel má už i Trnava!

 

Celoplošné testovanie pokračuje aj v okrese Púchov

Prvý deň víkendového antigénového testovania v okrese Púchov priniesol 61 pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19. Po zosumarizovaní 7063 vykonaných testov o tom informovala púchovská primátorka Katarína Heneková. Miera pozitivity je tak 0,86 percenta.

Púchovská samospráva pripravila dobrovoľné a bezplatné testovanie po vzore krajského mesta Trenčín, pričom od štátu naň získala 30-tisíc antigénových testov.

 

img

 

„V prvý deň sa priamo v Púchove prišlo nechať otestovať 2963 občanov, z ktorých 22 malo pozitívny výsledok testu. V celom okrese prejavilo záujem o testovanie 7063 občanov, pričom celkový počet pozitívne testovaných je 61. Môžem povedať, že asi tretina osôb s pozitívnym testom pochádza z iného okresu,“ uviedla Heneková.

Účasť na testovaní hodnotila púchovská primátorka ako slušnú. „Občania priebežne navštevovali jednotlivé odberové miesta, a tak sa nevytvárali veľké rady. Každé zachytenie pozitívne testovanej osoby má význam pre všetkých, a tak verím, že občania, ktorí sa v sobotu nestihli otestovať, využijú túto možnosť v druhý testovací deň,“ poznamenala Heneková.

 

img


V druhý deň testovania je od 8:00 do 20:00 hodiny k dispozícii 11 odberných miest priamo v okresnom meste Púchov a ďalších 15 v deviatich obciach okresu.

 

Po vzore Trenčína chce radnica vďaka ústretovosti biochemika Pavla Čekana, ktorý jej daroval PCR testy, následne pretestovať pozitívnych bezpríznakových ľudí v záujme vylúčenia falošnej pozitivity.

 

Mohlo by vás zaujímať: Nová mutácia COVID-19 je už aj na Slovensku! Bola zachytená v odobratých vzorkách

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies