V Nitre sa uskutoční svetový kongres esperanta

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 12:16 • 2 min
V Nitre sa uskutoční svetový kongres esperanta

NITRA – Svetový kongres esperanta v Nitre privíta 1 300 účastníkov zo 60 krajín sveta

slovakia

left justify in out

V poradí 101. svetový kongres esperanta sa bude konať od 24. do 30. júla. Organizátori očakávajú návštevníkov napríklad z Kuby, Južnej Kórey, Číny, Japonska, Nového Zélandu, ale aj z exotických krajín ako je Madagaskar, Togo či Tanzánia. „Dodnes sa na kongres registrovalo 1 221 ľudí z 59 krajín, ale ako konečný stav očakávame 1 300 ľudí zo 60 krajín,“ informoval dnes na tlačovej konferencii v Nitre predseda prípravného výboru Peter Baláž. Kongres bude na Slovensku po prvý raz, jeho témou bude Sociálna spravodlivosť – jazyková spravodlivosť. Počtom účastníkov z rôznych krajín i dĺžkou trvania pôjde o jedno z najväčších medzinárodných podujatí počas prvého predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie.

 

Svetový kongres esperanta sa koná každý rok v inej krajine. Zvyčajne to bývajú veľké metropoly, Nitra bude tretím najmenším mestom, v ktorom sa kongres bude konať. Pri výbere Nitry zohralo podľa Baláža úlohu niekoľko faktorov. „Je to najstaršie mesto Slovenska, sú tu naše korene, bola tu veľmi dobrá spolupráca s mestom a regiónom a Nitra má zároveň veľmi dobrú polohu z hľadiska blízkosti Bratislavy a dostupnosti letísk,“ povedal Baláž. Esperanto je najrozšírenejší medzinárodný plánový jazyk. Na svete je odhadom zhruba milión esperantistov, nie všetci sa združujú. „Kongres bude prehliadkou všetkého, čo sa v tomto jazyku tvorí - budú tu esperantské skupiny z celého sveta, divadelné hry, tvorivé dielne, prezentácie,“ priblížil Baláž. Podujatia kongresu sa budú konať v priestoroch Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, na Svätoplukovom námestí, v mestskej hale či na futbalovom štadióne. „Mesto chce urobiť dobrú hostiteľskú bázu pre všetky podujatia, ktoré kongres potrebuje. Niektoré podujatia získali záštitu v rámci SK Pres,“ povedal primátor Nitry Jozef Dvonč.

 

Súčasťou slávnostného otvorenia bude vystúpenie folklórneho súboru Lúčnica na Svätoplukovom námestí. V piatok 29. júla bude v priestoroch Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Deň otvorených dverí kongresu a na Svätoplukovom námestí bude pokus o slovenský aj svetový rekord v tancovaní slovenského tanga. „Chceli sme esperantistom prezentovať časť našej kultúry a aby si niečo od nás aj odniesli. Budeme sa ich snažiť naučiť slovenské tango,“ hovorí Baláž. Nasledovať bude medzinárodný hudobný festival, na ktorom zaznie hudba slovenských zoskupení z Nitry aj esperantských skupín z Nemecka, Švédska či Litvy. Pre návštevníkov kongresu je pripravený program zameraný na spoznávanie krás Slovenska, divadelné predstavenia, filmy a koncerty rôznych žánrov. Súčasťou kongresu budú aj tri sprievodné odborné podujatia, ktorými sa začne esperanto otvárať svetu i odbornej verejnosti.

 

Ako uviedol predseda Svetového esperantského zväzu Mark Fettes, zväz má svojich členov v 120 krajinách sveta plus v ďalších 70 krajinách sú spolupracujúci členovia. Svetový kongres je najväčším a najdôležitejším podujatím esperantistov na svete. Esperanto má podľa Fettesa široké využitie. „Mnohí ľudia ho využívajú pri cestovaní, môžete si takto vybaviť človeka, ktorý vás ubytuje, pohostí, ukáže vám krajinu. Existuje veľmi bohatá literatúra v esperante, preložená aj napísaná v tomto jazyku,“ uviedol Fettes. V esperante vysielajú i viaceré internetové rádiá.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies