V Nitre sa Smer a KDH sa dohodli na rozdelení mandátov SDKÚ

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 16:13 • 2 min
V Nitre sa Smer a KDH sa dohodli na rozdelení mandátov SDKÚ

NITRA – Smer-SD a KDH sa dohodli na rozdelení mandátov, ktoré mali pôvodne patriť v rámci koalície do regionálnych volieb strane SDKÚ-DS.

slovakia

left justify in out

Keďže SDKÚ-DS nakoniec do koalície nepôjde, zostalo deväť voľných mandátov. Smer-SD a KDH sa rozhodli prerozdeliť medzi sebou len sedem z nich, na zvyšné dva v obvodoch Komárno a Štúrovo nebudú nominovať kandidátov na poslancov. Podľa dohody dostane KDH štyri mandáty a Smer-SD tri. „S výsledkom rokovaní sme spokojní, máme dostať väčšinu. Akceptáciu ešte musí vysloviť krajská rada KDH, ktorá zasadá dnes,“ povedal pre agentúru SITA krajský predseda KDH Marián Radošovský. Po odobrení zo strany krajských štruktúr KDH sa bude môcť podpísať nová koaličná zmluva, podľa ktorej bude mať Smer-SD 31 nominantov na poslancov a KDH 16. Celkovo má zastupiteľstvo Nitrianskeho samosprávneho kraja 54 poslancov. O sedem kresiel v južných volebných obvodoch, kde majú najvyššiu voličskú základňu maďarské strany, sa koalícia nebude uchádzať. Koalícia Smer-SD - KDH vládne aj v meste Nitra.

Poverený krajský predseda SDKÚ-DS Tibor Tóth presadzoval pripojenie sa ku koalícii, prezídium strany ho za to zbavilo vedenia krajskej straníckej organizácie. O tom, kto bude viesť regionálny zväz v Nitre, rozhodne prezídium v najbližšom čase. SDKÚ-DS bola v spoločnej koalícii so Smerom-SD v Nitrianskom samosprávnom kraji dve volebné obdobia. Momentálne vládne v zastupiteľstve koalícia v zložení Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS a ĽS-HZDS. Strany Smer-SD a KDH podpísali 28. mája koaličnú zmluvu do regionálnych volieb v Nitrianskom samosprávnom kraji bez SDKÚ-DS. Pôvodne sa síce dohodli všetky tri strany na podpise zmluvy, SDKÚ-DS však po vnútrostraníckom rokovaní krátko pred podpisom spochybnilo jeden bod koaličnej zmluvy – kandidáta na predsedu samosprávneho kraja. Strana dostala od ostatných dvoch koaličných partnerov dva týždne na vyjadrenie, či bude stavať vlastného kandidáta, alebo nie. Ak áno, nemohla by sa stať súčasťou koalície. Nakoniec spoluprácu so Smerom-SD odmietlo vedenie SDKÚ-DS. 

Smer-SD podporuje ako kandidáta na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu, ktorý stojí na čele kraja už od jeho vzniku v roku 2001. KDH sa zaviazalo, že nebude stavať vlastného kandidáta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies