V Nigérii vybuchla bomba na mieste, kde fanúšikovia sledovali MS vo futbale, 14 mŕtvych

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 08:54 • 2 min
V Nigérii vybuchla bomba na mieste, kde fanúšikovia sledovali MS vo futbale, 14 mŕtvych

DAMATRU - Štrnásť ľudí pripravil v noci nadnes o život výbuch spôsobený samovražedným atentátnikom v nigérijskom meste Damatru, metropole štátu Yobe na severovýchode krajiny. Oznámila to agentúra AP, citujúc policajné zdroje.

slovakia

left justify in out

Páchateľ odpálil nálož umiestnenú v trojkolesovom taxíku - motorizovanej rikši - na priestranstve, kde obyvatelia na veľkoplošnej obrazovke sledovali priamy prenos z majstrovstiev sveta vo futbale. Pri incidente utrpelo zranenia ďalších 26 osôb.

 

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil, podozrenie však padá na extrémistické hnutie Boko Haram, ktoré chce v krajine zaviesť striktné islamské zákony. Nigéria je najväčším africkým producentom ropy a jej obyvateľstvo je takmer rovnomerne rozdelené medzi kresťanov a moslimov.

 

Mesto Damaturu je metropolou štátu Yobe ležiacim v oblasti, v ktorej operuje militantná islamistická organizácia Boko Haram. Tá v apríli uniesla zo školy v susednom štáte Borno vyše 200 dievčat.

 

Skupina Boko Haram, ktorej názov znamená "Západná výchova je hriešna", pôsobí na severe Nigérie, kde uskutočňuje útoky proti vládnym inštitúciám a civilistom. Jej cieľom je vytvoriť z Nigérie moslimský štát založený na striktnom výklade práva šaría. Pri početných útokoch zabila táto skupina vyše 1500 ľudí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona