V niektorých oblastiach Slovenska môžete počas dnešného dňa zažiť supersonický tresk

NETKY.SK • 25 Apríl 2019, 13:12 • 2 min
V niektorých oblastiach Slovenska môžete počas dnešného dňa zažiť supersonický tresk

BRATISLAVA - V priebehu dnešných popoludňajších hodín zhruba od 14 hodiny budú na trase Sliač – Liptovský Mikuláš – Javorina – Kysak – Tisovec – Sliač prelietavať lietadlá MIG-29 v nadzvukových rýchlostiach. Ministerstvo obrany MO preto upozorňuje obyvateľov daných miest, aby sa pripravili na prípadné rázové vlny.

slovakia

left justify in out

Jav tzv. aerodynamického tresku môžu vyvolať všeobecne len lietadlá, ktoré sú schopné prekonať zvukovú rýchlosť, čo predstavuje zhruba 330 m/s. Na Slovensku sa s ním môžme stretnúť v letových oblastiach našich vojenských letísk. V dnešných hodinách sa o tento efekt postarajú stíhacie lietadlá MIG-29.  

 

img

 

Za nepríjemnosti spôsobené cvičnými letmi sa ministerstvo obrany svojim občanom vopred ospravedlňuje. Žiaľbohu, podobné situácie sa nemôžu vylúčiť ani v blízkej budúcnosti. Takéto cvičné lety sa robia v záujme bezpečnosti všetkých obyvateľov Slovenska, pretože sa počas nich cvičia akcie, ktoré vojenskí piloti musia riešiť v prípade narušenia slovenského vzdušného priestoru.

 

img

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona