V niektorých obciach sa po tohtoročných povodniach premnožili žaby

NETKY.SK • 23 September 2010, 11:15 • 2 min
V niektorých obciach sa po tohtoročných povodniach premnožili žaby

V niektorých obciach sa po tohtoročných povodniach premnožili žaby

slovakia

left justify in out

img

V niektorých obciach na Zemplíne situovaných pri rieke Ondava sa po májových a júnových záplavách premnožili žaby. Zvýšený výskyt ropuchy zelenej zaznamenali v posledných týždňoch napríklad v Horovciach, Tušiciach a Tušickej novej Vsi v okrese Michalovce.
"V tejto lokalite sa žaby premnožili hlavne preto, že tu je po povodniach stále vlhké prostredie. Mokrý rok sa podpísal aj pod to, že sa nevyliahlo dostatok bocianov, ktoré ich konzumujú," uviedol pre TASR starosta Horoviec Vladimír Decha. Dodal, že rozmnožovanie ropúch v tejto oblasti zároveň priaznivo ovplyvňuje i dostatočný výskyt ich potravy v podobe hmyzu.
Podľa slov starostu obyvatelia Horoviec nachádzajú v týchto dňoch malé ropuchy v pivniciach, kotolniach, ale často aj v kúpeľniach a chodbách rodinných domov. "Vyhľadávajú vlhkosť, aj keď sú ľudia ohľaduplní a vynášajú ich von, mnohé z nich sa vracajú naspäť, keďže vyhľadávajú miesta, kde sa vyliahli," konštatoval Decha.
Ropucha zelená, ktorá dorastá podľa slov starostu do dĺžky päť až sedem centimetrov, však škody na majetku občanov v tomto období nespôsobuje. "Situácia by bola možno iná, ak by sa premnožili v jarnom období. Keďže sa živia aj rastlinnou potravou a na jar nie je dostatok hmyzu, určite by sa pustili napríklad do mladých uhoriek či iných priesad záhradkárov," poznamenal Decha.
Zvýšený výskyt žiab má podľa slov Slávky Miňovej zo Správy chránenej krajinnej oblasti Latorica jednoznačnú súvislosť s vlhkým rokom, ktorý spôsobili intenzívne zrážky a následne povodne. "Ropuchy sú v tomto období ešte aktívne, no onedlho si nájdu rôzne úkryty, aby sa zazimovali," uzavrela Miňová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona