V niektorých častiach Južného Sudánu vyhlásili stav hladomoru

NETKY.SK • 20 Február 2017, 10:56 • 2 min
V niektorých častiach Južného Sudánu vyhlásili stav hladomoru

KAMPALA - V dvoch okresoch Južného Sudánu bol dnes vyhlásený stav hladomoru. Ten je dôsledkom pokračujúcej občianskej vojny a hlbokej hospodárskej krízy, ktoré sužujú túto východoafrickú krajinu.

slovakia

left justify in out

Podľa OSN a juhosudánskej vlády hladom trpí približne 100.000 obyvateľov v dvoch okresoch štátu Jednota, pričom prevládajú obavy, že sa hladomor rozšíri, keďže na pokraji hladu sa v súčasnosti nachádza ďalší milión Juhosudáncov.

 

Nemenovaní predstavitelia OSN v Južnom Sudáne uviedli, že aj napriek vyhláseniu hladomoru vláda prezidenta Salvu Kiira bráni v dodávkach potravín do niektorých oblastí.

 

Konflikt v Južnom Sudáne medzi silami vernými prezidentovi Salvovi Kiirovi a vzbúrencami, ktorým velí bývalý viceprezident Riek Machar, si od roku 2013 vyžiadal už desaťtisíce mŕtvych a zhruba 2,5 milióna ľudí donútil opustiť svoje domovy.

 

Vytvorenie spoločnej vlády vlani v apríli malo priniesť najmladšiemu štátu sveta mier, o niekoľko mesiacov však boje vypukli nanovo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies