V Nice si pripomenuli obete júlového teroru

NETKY.SK • 15 Október 2016, 13:32 • 2 min
V Nice si pripomenuli obete júlového teroru

NICE - Francúzsko si dnes na pahorku Colline du Chateau v Nice pripomenulo obete teroristického útoku, ktorý spáchal islamista mraziarenským kamiónom na miestnej promenáde 14. júla 2016 večer.

slovakia

left justify in out

Na spomienkovej slávnosti nechýbal prezident krajiny Francois Hollande, ani okolo 800 príbuzných obetí a zranených útoku.

 

Dvaja z členov miestnej opernej scény prečítali mená 86 obetí útoku, ktorého páchateľa zastrelili príslušníci bezpečnostných zložiek. Školáci položili za každú z nich bielu ružu.

 

Okolnosti útoku nie sú ani tri mesiace po ňom úplne objasnené, konštatovala dnes tlačová agentúra DPA.

 

Najskôr sa hovorilo o mimoriadne rýchlej radikalizácii 31-ročného muža tuniského pôvodu Mohameda Lahouaieja Bouhlela, neskôr však vyšli najavo fakty, naznačujúce, že útok zvažoval už dlhší čas.

 

Navyše mal podľa vyšetrovateľov pomocníkov, avšak nevedno, koľko podozriví zo spoluúčasti skutočne vedeli.

 

Krátko pred činom sa páchateľ nepopierateľne zaujímal o džihádistov, avšak indície z jeho mobilného telefónu naznačujú, že fotografoval masy na promenáde alebo si prečítal článok o mužovi, ktorý zámerne narazil motorovým vozidlom do terasy reštaurácie.

 

Šesť možných komplicov útočníka je stále vo vyšetrovacej väzbe. Sčasti mu pomáhali pri zaobstarávaní pištole, sčasti boli v dňoch pred útokom v jeho spoločnosti v kamióne. Ostáva otázkou, prečo ich útočník fotografiami vlastne ponúkol do hľadáčika kriminalistov. Viacerí z nich sa - podľa informácií periodika Le Monde s odvolaním sa na vyšetrovateľov - vyjadrili, že ich zatiahol do kauzy úmyselne. Aj keď Islamský štát (IS) označil v dňoch po útoku Bouhlela za svojho vojaka, doteraz niet dôkazov o priamom spojení útočníka s džihádistami.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies