V New Yorku si uctili 343 požiarnikov, ktorí zomreli pri útokoch z 11. septembra

NETKY.SK • 11 September 2016, 09:37 • 2 min
V New Yorku si uctili 343 požiarnikov, ktorí zomreli pri útokoch z 11. septembra

NEW YORK - Zádušná omša na pamiatku 343 newyorských požiarnikov, ktorí zomreli pred 15 rokmi pri teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001, sa v sobotu konala v katedrále sv. Patrika na Manhattane.

slovakia

left justify in out

Starosta New Yorku, Bill de Blasio, vyzdvihol pri tejto príležitosti hrdinstvo padlých, ktoré "si väčšina z nás nedokáže ani predstaviť", informovala tlačová agentúra AP.

 

Stovky rodinných príslušníkov mŕtvych požiarnikov i tých, ktorí útoky prežili, počúvala, ako na nich spomínajú pre ich odvahu. Jedenásty september 2001 si vyžiadal viac životov požiarnikov ako ktorýkoľvek iný deň v dejinách USA. Počas spomienky prečítali mená všetkých požiarnikov, ktorí zahynuli.

 

Ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová prečítala list od prezidenta Baracka Obamu, v ktorom hovorí o dôsledkoch teroristických útokov z 11. septembra na národ.

 

"Musíme si uvedomiť, že žiaden teroristický čin nemôže ísť dokopy s charakterom našej krajiny, zmeniť, kto sme ako Američania alebo prekonať naše trvalé odhodlanie byť si navzájom opatrovníkmi v časoch pokoja i v časoch krízy," citovala Obamu tlačová agentúra AP.

 

Počas omše, ktorú viedlo kardinál Timothy Dolan, starosta New Yorku poznamenal, že zabití požiarnici boli vo veku od 22 do 71 rokov.

 

Každý v New Yorku v ten deň trpel, ale nik viac ako členovia Požiarneho zboru New Yorku, povedal.

"Preukázali obetavosť a odvahu. Keď sme ich potrebovali najviac, ukázali nám to najlepšie v ľudstve," pokračoval. Podľa De Blasia požiarnici "robili veci, ktoré si väčšina z nás nevedela ani predstaviť. Ponáhľali sa do nebezpečenstva, nie preč od neho."

 

Starosta pripomenul, že niektorí požiarnici zomreli po útokoch z 11. septembra na choroby súvisiace s kontaminovaným vzduchom, ktorému boli vystavení v ten deň a ďalší ešte žijú, ale trpia.

 

Mohutnú rímskokatolícku katedrálu zaplnili počas popoludňajšej zádušnej omše predstavitelia mesta, požiarnici a rodiny zabitých.

 

Sprievod idúci do katedrály niesol transparent s číslicou 343 nasledovaný požiarnikmi, ktorí niesli americké zástavy zastupujúce každého jedného člena požiarneho zboru, ktorý v ten deň prišiel o život.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies