V New Yorku schválili oficiálne miestnosti na užívanie drog

NETKY.SK • 30 November 2021, 21:05 • 2 min
V New Yorku schválili oficiálne miestnosti na užívanie drog

NEW YORK - Hlavným účelom týchto miestností je zmierniť zdravotné následky neregulovaného užívania zakázaných látok. Užívatelia sú tu pod dozorom a pri prvých známkach predávkovania im môžu poskytnúť pomoc.

slovakia

left justify in out

Úrady amerického mesta New York schválili v utorok vytvorenie špeciálnych miestností, kde  budú môcť závislí legálne užívať zakázané drogy vrátane heroínu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na starostu a zdravotníckeho komisára mesta. Tieto miesta sa oficiálne nazývajú "strediská prevencie predávkovania". Podobné miestnosti fungujú už roky napríklad v Kanade, Austrálii, Holandsku, Nemecku, Švajčiarsku či v Dánsku. V New Yorku ich tiež existuje niekoľko, doteraz ich však oficiálne neschválili.

 

img

 

Prvé strediská začnú fungovať už počas utorka, a to na miestach, kde doteraz iba vymieňali použité ihly za sterilné, informoval zdravotnícky komisár mesta Dave Chokshi. "Som hrdý, že mestám v tejto krajine ukazujeme, že po desaťročiach neúspechov je možný inteligentnejší prístup (k drogovej problematike)," uviedol vo vyhlásení starosta mesta Bill de Blasio.

 

Prečítajte si tiež: Poslanci rokujú o novele, ktorou sa majú znížiť tresty za držanie drog

 

Odporcovia týchto miestností tvrdia, že umožniť ľuďom škodiť si užívaním heroínu a iných drog je morálnym zlyhaním. Federálne zákony navyše zakazujú prevádzkovanie miest na užívanie drog. Podľa štúdie zverejnenej vo vedeckom časopise Canadian Family Physician otvorenie takýchto miestností v kanadskom Vancouveri výrazne znížilo mieru predávkovania (z 253 na 165 v prepočte na 100 000 obyvateľov), výjazdov sanitiek k predávkovaným (67 % pokles) a infekcií vírusom HIV.

 

img

 

V New Yorku zomrelo vlani na následky predávkovania 2 060 ľudí, čo je najviac, odkedy začali v roku 2000 tieto štatistiky zaznamenávať. V celých USA na predávkovanie zomrelo viac než 93 300 ľudí – takmer o 30 % viac než v roku 2019.

 

Možno vás zaujme: Sagan vysvetlil okolnosti incidentu: "Chceli ma testovať na drogy"

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies