V New Yorku odstránili posledný verejný telefónny automat

NETKY.SK • 25 Máj 2022, 08:29 • 2 min
V New Yorku odstránili posledný verejný telefónny automat

NEW YORK – Americké mesto New York tento týždeň odstránilo svoj posledný verejný telefónny automat, čím ukončilo používanie tejto "relikvie" z analógových čias. V utorok o tom napísal denník The Guardian.

slovakia

left justify in out

Posledný mestský telefónny automat sa nachádzal v centre mesta. New York začal rušiť telefónne automaty v roku 2015. Úrady to odôvodnili potrebou digitálnej inovácie.

 

 

„Ako rodený Newyorčan sa lúčim s posledným pouličným telefónnym automatom s trpkou príchuťou, pretože tieto prístroje majú významné miesto vo fyzickej krajine mesta už celé desaťročia,“ uviedol vo vyhlásení Matthew Fraser, komisár newyorského úradu pre technológie a inovácie. „Tak ako sme prešli od koní a kočiarov k automobilom a od automobilov k lietadlám, aj digitálna evolúcia prešla od telefónnych automatov k vysokorýchlostným Wi-Fi kioskom, ktoré spĺňajú požiadavky našich rýchlo sa meniacich každodenných komunikačných potrieb,“ zhodnotil.

 

 

Kedysi bolo v celom New Yorku aktívnych viac ako 6 000 verejných telefónnych automatov, ktoré boli postupne nahradené stojanmi LinkNYC – voľne stojacimi kioskami, ktoré poskytujú wifi, nabíjaciu stanicu pre mobilné zariadenia a miestne telefónne hovory pre všetkých používateľov zadarmo. Stojany LinkNYC fungujú aj ako digitálne bilbordy na reklamu, umelecké výstavy či oznámenia verejných služieb.

 

 

V New Yorku zostalo niekoľko súkromných telefónnych automatov vrátane štyroch celoplošných telefónnych búdok známych ako „Superman Booths“, hoci nie je isté, či sú funkčné. Posledné verejné telefónne automaty neskončia na skládke – poputujú do Múzea mesta New York (MCNY), kde sa stanú súčasťou výstavy o tom, aký bol New York pred príchodom počítačov.

 

 

Možno vás zaujme: Biden vyzval na prísnejšiu kontrolu strelných zbraní! Spravil tak po útoku v Texase



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies