V nepokojnom regióne Kasai našli ďalších 38 masových hrobov

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 20:06 • 2 min
V nepokojnom regióne Kasai našli ďalších 38 masových hrobov

DAKAR — V nepokojmi sužovanej Konžskej demokratickej republike (KDR) našli ďalších 38 masových hrobov, informovala v stredu Organizácia Spojených národov (OSN).

slovakia

left justify in out

Už takmer rok trvá násilie medzi armádou a členmi milícií v krajine, ktoré si vyžiadalo tisíce obetí. Doteraz podľa údajov OSN identifikovali v tejto stredoafrickej krajine spolu najmenej 80 masových hrobov.

Medzinárodná komunita vyjadruje znepokojenie nad násilím v kedysi pokojnom regióne Kasai. Niektorí diplomati tvrdia, že nepokoje súvisia s prezidentskými voľbami, ktoré boli minulý rok odložené. Katolícka cirkev odhaduje, že boje medzi vojakmi a jednotkami domobrany si vyžiadali vyše 3300 obetí. OSN okrem toho uvádza, že vyše milióna ľudí sa z krajiny vysťahovalo a 3,8 milióna sa presídlilo v rámci krajiny.

Najnovšie masové hroby našiel v oblastiach Diboko a Sumbula na území Kamonia v regióne Kasai miestny vyšetrovací tím OSN. Veliteľ mierovej misie OSN Jean-Pierre Lacroix uviedol, že má vážne obavy z rozširovania násilností a že v provincii Kasai "násilie dosiahlo veľmi znepokojujúcu úroveň".

Vláda KDR poukazuje na to, že dôvodom oddialenia volieb je pretrvávajúce násilie. Konžský veľvyslanec v OSN Ignace Gata Mavita uviedol, že v dvoch provinciách ešte v dôsledku pretrvávajúcich násilností ani nezačala registrácia voličov. Podľa plánu by sa mala začať 20. júla.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies