V nepokojnom etiópskom štáte Oromia omilostili asi 10-tisíc väzňov

NETKY.SK • 5 Január 2017, 07:32 • 2 min
V nepokojnom etiópskom štáte Oromia omilostili asi 10-tisíc väzňov

ADDIS ABEBA - V nepokojnom etiópskom štáte Oromia prepustili tamojšie úrady dovedna približne 10-tisíc väzňov, uviedli dnes tamojšie médiá. Či ide o osoby, ktoré boli uväznené v súvislosti s platným výnimočným stavom, však zrejmé nie je.

slovakia

left justify in out

Medzi prepustenými sú starí ľudia, osoby s chronickými chorobami aj tí, ktorí majú rodiny a potomkov. Etiópska verejnoprávna televízia EBC uviedla, že milosť naopak nedostali osoby odsúdené za znásilnenie, obchodovanie s ľuďmi či korupciu.

 

K protivládnym protestom dochádza v štáte Oromia už od novembra 2015 a ľudskoprávni aktivisti uvádzajú, že bezpečnostné sily pri nepokojoch pozabíjali stovky ľudí.

 

V minulom roku tam však nepokoje v súvislosti s programom rozvoja hlavného mesta Addis Abeba prerástli do veľkých demonštrácii a rozšírili sa aj do ďalších častí Etiópie, pričom vládu v uplynulom októbri donútili k vyhláseniu šesťmesačného celonárodného výnimočného stavu.

 

Podpredseda opozičného Oromského federalistického kongresu Mulatu Gemechu aj spolu s ďalšími členmi tejto strany dnes omilostenie obrovského počtu väzňov privítal. Zároveň však dodal, že v Oromii bolo podľa odhadov opozície v posledných mesiacoch zatknutých 60.000 až 70.000 ľudí. Tamojšie väznice sú pritom preľudnené a niektorí ľudia sú pre nedostatok miesta v nich zadržiavaní aj v súkromných sídlach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies