V nemocnici v Trnave zomrel Tobiáš Loyka (†67), známy z kauzy Rašelina Quido

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 17:55 • 2 min
V nemocnici v Trnave zomrel Tobiáš Loyka (†67), známy z kauzy Rašelina Quido

BRATISLAVA - V nemocnici v Trnave zomrel v pondelok 18. mája za podvod odsúdený a obžalovaný z prípravy štyroch vrážd Tobiáš Loyka.

slovakia

left justify in out

"V pondelok 18. mája v skorých ranných hodinách došlo vo Fakultnej nemocnici v Trnave k úmrtiu 67-ročného odsúdeného, kde bol prevezený z ústavu po predchádzajúcej nevoľnosti a náhlom zhoršení zdravotného stavu. Uvedená osoba sa vo výkone trestu odňatia slobody nachádzala pre spáchanie trestných činov podvodu a falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky, za čo mu bol súdom uložený trest odňatia slobody v trvaní štyri a pol roka so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia," uviedol pre TASR Riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž. Koniec trestu mal mať Loyka v druhej polovici mája 2018. Okolnosti tejto mimoriadnej udalosti prešetrujú príslušníci Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.
     

Naposledy sa s Loykom ani po dvojročnej prestávke vo štvrtok 7. mája pred senátom Okresného súdu Bratislava I nezačalo riadne pojednávanie vo veci prípravy štyroch vrážd. Právny zástupca obžalovaného na úvod uviedol, že jeho klient vzhľadom na dávnejšiu mozgovú príhodu nie je schopný vnímať pojednávanie. "Nič si nepamätám. Neviem písať a ani čítať. Neviem vnímať," povedal vtedy obžalovaný Tobiáš Loyka. Súd proces odročil na neurčito, keď do konania chcel pribrať znalca, aby posúdil psychický stav obžalovaného, či je vôbec schopný vnímať. 
     

Loyku vtedy eskortovali na proces z väzenia. Podnikateľ bol vo výkone trestu odňatia slobody, kde si odpykával od vlaňajšieho októbra spomínaný 4,5-ročný trest za podvod. Na taký trest ho odsúdil Krajský súd v Prešove. V tomto prípade sa Loyka pokúsil z účtu muža odsúdeného na doživotie previesť v prepočte 62.000 eur na účet v zahraničnej banke. Použil na to sfalšovanú listinu súdu s pravým podpisom sudcu Špeciálneho súdu.
     

V pozadí kauzy prípravy štyroch vrážd bol miliónový spor o spoločnosť Rašelina Quido, na ktorý obžalovaný neustále upozorňoval. Tu podľa jeho slov bol v spore s Jánom Čarnogurským.
     

Loyka si podľa obžaloby objednal u Antona Kondela zavraždenie bývalého príslušníka SIS Michala Hrbáčka, podnikateľa Branislava Prieložného, bývalého siskára Michala Lieskovského a advokátky Gabriely Matúškovej. Za každého mal zaplatiť 10.000 dolárov.
     

Anton Kondel vystupoval ako svedok aj v kauze vývozu ukradnutých áut do zahraničia, ktorý organizoval údajný zločinecký boss Volodymyr Y., a v kauze dvoch vrážd, ktoré mal spáchať tento ukrajinský gang. Z dvoch vrážd však napokon Volodymyra Y. a jeho troch komplicov bratislavské súdy právoplatne oslobodili.
     

Na Antona Kondela, ktorý sa dopustil viacerých trestných činov, sa vzťahovala amnestia exprezidenta SR Ivana Gašparoviča.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona