V nemocnici v Bojniciach trvá na výpovediach 40 sestier, v Trenčíne 54

NETKY.SK • 26 Január 2016, 14:34 • 2 min
V nemocnici v Bojniciach trvá na výpovediach 40 sestier, v Trenčíne 54

TRENČÍN/BOJNICE - Na ukončení svojho pracovného pomeru trvá v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach 40 sestier.

slovakia

left justify in out

K dnešnému dňu tak svoje výpovede stiahlo celkovo 52 z 92 zdravotníčok, ktoré sa vlani koncom novembra pridali k hromadných výpovediam v nemocniciach. Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne na svojej výpovedi trvá 54 sestier, z pôvodných 189 ich tak stiahlo 135. Informoval o tom dnes predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška (Smer-SD).

 

V súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti zvolal Baška na dnešné dopoludnie koordinačné stretnutie s riaditeľmi nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK - NsP v Bojniciach, Považskej Bystrici a Myjave, ako i FN v Trenčíne, nemocnice v Partizánskom, Univerzitnej nemocnice v Martine a Krajského operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby v Trenčíne. "Cieľom tohto stretnutia bolo ubezpečiť pacientov v Trenčianskom kraji, že pre nich bude aj po 1. februári zabezpečená zdravotná starostlivosť," uviedol predseda TSK.

 

Na svojich výpovediach naďalej trvá časť sestier a pôrodných asistentiek z bojnickej nemocnice, ktorá patrí pod kraj, ako i kolegyne z Fakultnej nemocnice v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR. "Dohodli sme sa aj s jednotlivými nemocnicami, že preberú niektoré činnosti, ktoré nebudú môcť tie v Bojniciach a v Trenčíne zabezpečiť samostatne," ozrejmil Baška.

 

Ako informoval riaditeľ bojnickej nemocnice Ivan Gašparovič, z kľúčového oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny stiahlo svoje výpovede 18 z pôvodných 19 sestier, takže akútna aj plánovaná zdravotná starostlivosť tam bude zabezpečená v plnom rozsahu. "Jediné oddelenie toho času je to psychiatrické, kde stále na svojich výpovediach trvá 13 z 29 sestier. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli dočasne znížiť počet lôžok. Akútne stavy na psychiatrii vieme zabezpečiť a stabilizovať, v spolupráci s ostatnými nemocnicami bude zabezpečená starostlivosť o týchto pacientov a budú prevážaní po dohode aj do nemocnice v Trenčíne, Považskej Bystrici a dokonca aj do Martina," vysvetlil.

 

Gašparovič ďalej deklaroval, že v Bojniciach bude akútna zdravotná starostlivosť zabezpečená a v prípade plánovanej, budú niektorí pacienti prevážaní do iných nemocníc. Podľa jeho ďalších slov nie je nutné, aby sa v NsP momentálne spájali niektoré oddelenia.

 

Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, ako ozrejmil jej riaditeľ Stanislav Pastva, sa výpovede dotýkajú dominantne dvoch kliník, gynekologicko-pôrodníckej, kde je vo výpovedi zhruba 31 sestier z okolo 60 a pediatrickej kliniky, kde na svojej výpovedi trvá zhruba 18 z takmer 80 sestier. "Akútnu starostlivosť budeme vedieť, samozrejme, zabezpečiť, aj pokiaľ by tieto sestričky zotrvali vo svojich výpovediach, čo u nás prichádza do úvahy až od 1. marca. V mesiaci február nemocnica funguje v normálnom režime a v plnom výkone. Od 1. marca máme deklarovanú pomoc od všetkých ostatných nemocníc v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, ako aj nemocnice v Partizánskom," zdôraznil. Podľa jeho ďalších slov je možné, že gynekologicko-pôrodnícka klinika bude musieť časť pôrodov presunúť do iných nemocníc, tiež, že nemocnica presunie niektoré sestry na spomínané kliniky z iných oddelení.

 

Hromadné výpovede podali sestry v Bojniciach ešte vlani 30. novembra, pričom výpovedná lehota im má skončiť 31. januára. V nemocnici ich celkovo pracuje 356. Od novembra minulého roka miesta odchádzajúcich sestier prijala NsP šesť nových. Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne podali výpovede sestry vlani 7. decembra, pracuje ich tam celkovo 676. FN tiež prijala niekoľko nových sestier.

 

Okrem sestier z bojnického a trenčianskeho zdravotníckeho zariadenia podali hromadné výpovede aj ich kolegyne v Košiciach, Trnave, Žiline, Prešove, Martine, Dolnom Kubíne, Považskej Bystrici, Trstenej či Poprade.

 

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára 2016 upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu.

Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

 

Od ministra sestry žiadajú tri veci. Zákon o odmeňovaní musí platiť pre všetkých zdravotníkov, chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež zvyšovať základnú zložku mzdy za každé tri roky praxe.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona