V Nemocnici Košice-Šaca prevratným spôsobom operovali meniskus

NETKY.SK • 6 November 2015, 12:28 • 2 min
V Nemocnici Košice-Šaca prevratným spôsobom operovali meniskus

KOŠICE - Prvú operáciu svojho druhu na Slovensku, keď dostal pacient úplne nový meniskus, uskutočnili lekári na oddelení Ortopédie v Nemocnici Košice-Šaca. Zákrok podstúpili zatiaľ dvaja pacienti.

slovakia

left justify in out

V budúcnosti sa vďaka operácii bude dať predísť ďalšiemu poškodzovaniu kolena a jeho prípadnej celkovej výmene za umelé. Operáciu vykonal európsky odborník na problematiku meniskov belgický profesor Rene Verdonk. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Monika Murová.

 

„Poškodený meniskus sme nahradili umelým tkanivom, teda umelým meniskom. Ostáva tak funkcia menisku ako tlmiča nárazov a znižuje sa riziko poškodenia chrupky,“ vysvetlil Maroš Varga, vedúci Šport–artro centra v Nemocnici Košice–Šaca. Prvý pacient už bol s kolenom v Šaci na kontrole. Varga zhodnotil, že je na tom veľmi dobre, zatiaľ nohu nezaťažuje. "Ideme podľa rehabilitačného protokolu, to znamená, že šesť týždňov nesmie nohu zaťažovať. Potom absolvuje štandardný rehabilitačný program. Fit by mal byť tri mesiace od operácie," dodal s tým, že nový moderný postup je určený nielen pre športovcov, či už profesionálnych, alebo rekreačných, ale aj pre každého, kto ešte chce viesť aktívny pohybový život a pre koho je pohyb dôležitý pri práci. Zdôraznil, že operáciu prišiel vykonať Verdonk, ktorý je najväčším európskym odborníkom na problematiku meniskov.

 

Rene Verdonk je profesorom ortopedickej chirurgie a primárom Ortopedicko-traumatologickej kliniky v Gent University Hospital v belgickom Gente. „Na rozdiel od tradičných postupov, keď sa vyberá meniskus pacientovi, vývoj pokročil a poškodenú časť som nahradil novou. Pacient bude v poriadku,“ uviedol po operácii belgický profesor. V súčasnosti pri bežných artroskopických operáciách kolena - pri zistení, že je poškodená určitá časť menisku - operatér túto časť menisku odstráni špeciálnym inštrumentáriom.

 

Hlavnou funkciou menisku je tlmenie nárazov pri chôdzi, behu, a tým aj odľahčovanie tlakových síl pôsobiacich na chrupku, ktorej poškodenie vedie už k začiatku artrotických zmien. Meniskus hlavne tlmí nárazové sily a ochraňuje chrupku pred poškodením. Chrupka sa sama regenerovať nevie a ak sa raz poškodí, poškodenie sa len zväčšuje.

Práve nová moderná metóda, náhrada poškodeného menisku alebo jeho časti za umelý, môže tomu všetkému podľa Vargu zabrániť. Športovcom, ale aj rekreačne športujúcim, pohybovo aktívnym ľuďom môže umelý meniskus v budúcnosti doslova zachrániť koleno. Varga zdôraznil, že ide o prevratné riešenie.

 

Zákrok zatiaľ nehradia poisťovne. „Umelý meniskus má významný benefit pre pacienta aj pre jeho zdravotnú poisťovňu, lebo sa tým ušetria náklady do budúcna, napríklad pri potrebe implantácie umelej náhrady kolena v dôsledku trvalého poškodenia nosnej časti chrupky kolena," vysvetlil Varga.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies