V Nemecku zažívajú najteplejší deň roka, v Bernburgu bolo 39,3 stupňa

NETKY.SK • 31 Júl 2018, 16:59 • 2 min
V Nemecku zažívajú najteplejší deň roka, v Bernburgu bolo 39,3 stupňa

BERLÍN - V Nemecku sa v utorok popoludní otriasa v základoch historický teplotný rekord. Ortuť teplomerov sa v Bernburgu v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko vyšplhala už na 39,3 stupňa Celzia, čo je najvyššia tohtoročná hodnota nameraná na území Nemecka.

slovakia

left justify in out

Najteplejšou lokalitou v spolkovej krajine Sasko bola v utorok Jena s 38 stupňami Celia. Rekordné hodnoty sa očakávali aj v Durínsku a v Bavorsku by teplotné maximum malo dosiahnuť asi 36 stupňov Celzia.

 

 

Historický teplotný rekord v Nemecku má hodnotu 40,3 stupňa Celzia a spája sa s Kitzingenom v spolkovej krajine Bavorsko, kde takúto teplotu namerali v roku 2015 hneď dvakrát, a to 5. júla i 7. augusta.

 

Nemeckí meteorológovia, ktorí avizovali, že utorok môže byť najteplejším dňom roka, upozornili, že vysoké letné teploty budú pokračovať aj v auguste. Ôsmy mesiac sa v stredu začne príchodom búrkového frontu, ktorý sa cez krajinu presunie od juhozápadu smerom na severovýchod. Lokálne ho môžu sprevádzať intenzívne zrážky, prudký nárazový vietor, ba aj krupobitie. Napriek tomu by sa maximálne denné teploty mali pohybovať v rozmedzí 32-39 stupňov Celzia, na severozápade krajiny 23-32 stupňov Celzia. Hrozba búrok sa však s blížiacim sa víkendom zmenší.

 

 

Informácie prinieslo internetové vydanie denníka Bild, ako aj Bavorský rozhlas (BR) a Stredonemecký rozhlas (MDR).

Z Nemecka hlásia aj naďalej problémy s udržaním kvality povrchu diaľnic, s hrozbou baktérií pri kúpaní v Baltskom mori, či s poruchami na železničných tratiach i tratiach MHD spôsobenými priamo či nepriamo horúčavami. Niektoré tamojšie jadrové elektrárne produkujú aktuálne menej elektrickej energie.

 

Ďalšími nielen potenciálnymi hrozbami sú lesné požiare, masový úhyn rýb v riečnych tokoch, narušenie plynulosti dopravy, či nebezpečenstvá, ktoré číhajú na seniorov, chorých alebo deti v prípade dlhšieho pobytu na slnku ale aj pri kúpaní.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies