V Nemecku zatkli moslima, ktorý mal pripravovať bombový útok na festivale

NETKY.SK • 17 August 2016, 16:11 • 2 min
V Nemecku zatkli moslima, ktorý mal pripravovať bombový útok na festivale

EISENHÜTTENSTADT - Príslušníci špeciálnych policajných jednotiek v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko zadržali dnes 27-ročného muža, ktorý mal plánovať bombový útok na festival v meste Eisenhüttenstadt ležiacom pri hraniciach s Poľskom. Potvrdil to brandenburský premiér Dietmar Woidke.

slovakia

left justify in out

Zadržaný muž je podľa informácií denníka Tagesspiegel občan Nemecka, ktorý konvertoval na islam. Pri útoku na hojne navštevované podujatie, ktoré sa uskutoční v dňoch 26.-28. augusta, chcel použiť vlastnoručne vyrobenú nálož naplnenú klincami.

 

Bezpečnostné zložky charakterizovali podozrivého ako salafistu, prívrženca ultrakonzervatívneho prúdu islamu. Už dlhší čas ho sledovali. Počas prehliadky jeho bytu boli nasadené aj psy na vyhľadávanie výbušnín.

 

Rozhlasová stanica RBB uviedla, že počas prehliadky sa našiel propagandistický materiál teroristickej organizácie Islamský štát (IS), okrem iného jeho zástava. Nemecké tajné služby odhadujú, že salafistické skupiny pôsobiace v krajine majú momentálne okolo 8650 prívržencov. Pre svoje ideály sa snažia získať najmä mladých mužov vrátane utečencov.

 

K islamistickej scéne sa v Nemecku hlási celkom viac ako 43.000 ľudí. Podľa Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) k 20. júlu odišlo z Nemecka do Sýrie a Iraku 840 islamistov, ktorí sa tam chceli pripojiť k IS. Tretina z nich sa medzičasom vrátila, ďalších 140 padlo v bojoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona