V Nemecku zatkli Maročana podozrivého z väzieb na teroristické útoky v Paríži

NETKY.SK • 22 December 2016, 07:16 • 2 min
V Nemecku zatkli Maročana podozrivého z väzieb na teroristické útoky v Paríži

BERLÍN - Nemecká polícia zatkla 24-ročného Maročana podozrivého z členstva v teroristickej organizácii Islamský štát (IS) a z väzieb na teroristické útoky vo Francúzsku. Informovala o tom dnes nemecká spolková prokuratúra.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Maročan, identifikovaný len ako Redouane S., bol zatknutý v utorok v spolkovej krajine Dolné Sasko. Do Nemecka prišiel vlani.

 

Podľa prokuratúry patril ku skupine Abdelhamida Abaaouda, predpokladaného organizátora teroristických útokov v Paríži z vlaňajšieho novembra.

 

Prokuratúra tvrdí, že Maročan mal za úlohou zabezpečiť pre skupinu konšpiračné byty v Turecku a Grécku, a to od októbra 2014 do začiatku roka 2015 - počas plánovania útokov vo francúzskej metropole.

 

Podľa prokuratúry Abaaoud informoval Maročana aj o plánoch zaútočiť v januári 2015 v belgickom meste Verviers.

Po príchode do Nemecka v máji 2015 Maročan údajne zostal so skupinou v kontakte.

 

Paríž zažil 13. novembra 2015 sériu teroristických útokov, ktoré sa stali v čase od 21.00 h do 01.00 h nasledujúceho dňa. Išlo o šesť útokov strelnými zbraňami a tri samovražedné bombové atentáty, ktoré sa odohrali v koncertnej sieni Bataclan, na terasách reštaurácií a barov v 1., 10. a 11. parížskom obvode a v blízkosti národného futbalového štadióna na predmestí Saint-Denis.

 

K útokom, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a ďalších 350 zranených, sa prihlásila organizácia Islamský štát. Útoky odôvodnila ako odvetu za politiku Francúzska na Blízkom východe a jeho vojenskú angažovanosť v Iraku a Sýrii, ako aj za urážky proroka Mohameda.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies