V Nemecku zadržaný tínedžer zo Sýrie sa nechal počuť, že by za IS obetoval život

NETKY.SK • 23 September 2016, 17:58 • 2 min
V Nemecku zadržaný tínedžer zo Sýrie sa nechal počuť, že by za IS obetoval život

KOLÍN NAD RÝNOM - Tínedžer sýrskeho pôvodu, ktorého v utorok zadržali nemecké bezpečnostné zložky v Kolíne nad Rýnom pre podozrenie, že udržiaval kontakty s džihádistami zo skupiny Islamský štát (IS), mal podľa informácií, ktoré priniesli denník Kölner Anzeiger a tlačová agentúra DPA, odpáliť nálož prešpikovanú klincami v kontajneri s odpadom neďaleko miesta s hustým výskytom ľudí.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z chatovania, ktoré absolvoval so zatiaľ neznámym "náborárom" Islamského štátu (IS).

 

Polícia a prokuratúra už skôr informovali, že vyhodnotenie údajov z mobilného telefónu potvrdilo kontakty mladého Sýrčana s osobou žijúcou v zahraničí, ktorá je napojená na IS a ktorá ho chcela získať pre islamistické aktivity. Za potvrdené možno považovať i prvé indície o zradikalizovaní tohto tínedžera v krátkom časovom období.

 

Zo zatykača na mladíka, o ktorom informovali denníky Kölnische Rundschau a Bild, je zrejmé, že sa Sýrčan v priestoroch mešity, od ktorej údajne dostala polícia aj podnet na preverenie jeho osoby, vyjadril, že by za Islamský štát obetoval svoj život.

 

Chlapec, ktorého zadržali v ubytovni pre utečencov, pricestoval do Nemecka s mladšou sestrou a rodičmi začiatkom roka 2016. Rodina pochádza z hlavného mesta Sýrie Damasku.

 

Otec zadržaného už skôr pre WDR povedal, že jeho syn sa po prvý raz modlil až v Kolíne nad Rýnom v spoločnosti krajanov a Iračanov, ktorí tak robili pravidelne a ktorí navyše vyučovali islam. Neskôr ho prostredníctvom internetu kontaktovali osoby, ktoré ho chceli presvedčiť, aby sa vrátil do Sýrie alebo aby cestoval na palestínske územia. O synovi vyhlásil, že nie je nebezpečný a že v súvislosti s islamizmom iba žartoval.

 

Vyšetrovatelia sa teraz sústreďujú na obsah značného množstva informácií získaných z mobilného telefónu vrátane prekladov chatovania zadržaného so zatiaľ neznámymi osobami. Vzhľadom na objem materiálu si to podľa zdrojov prokuratúry vyžiada istý čas.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies