V Nemecku zadržali 16-ročného Sýrčana, islamisti ho nabádali na výrobu bomby

NETKY.SK • 21 September 2016, 17:57 • 2 min
V Nemecku zadržali 16-ročného Sýrčana, islamisti ho nabádali na výrobu bomby

KOLÍN NAD RÝNOM - Iba 16-ročného utečenca zo Sýrie zadržali nemecké bezpečnostné zložky v Kolíne nad Rýnom pre podozrenie, že udržiaval kontakty s džihádistami z Islamského štátu (IS). Informoval o tom Západonemecký rozhlas (WDR) s odvolaním sa na políciu a prokuratúru.

slovakia

left justify in out

Podľa ich dnešného vyjadrenia preukázalo vyhodnotenie údajov z mobilného telefónu kontakty mladého Sýrčana s osobou žijúcou v zahraničí, ktorá je napojená na IS a ktorá ho chcela získať pre islamistické aktivity. Za potvrdené možno považovať prvé indície o zradikalizovaní tohto tínedžera v krátkom časovom období.

Žiadne ďalšie detaily orgány činné v trestnom konaní zatiaľ nezverejnili.

 

Tínedžer pricestoval s mladšou sestrou a rodičmi do Nemecka začiatkom roka 2016. Rodina pochádza z hlavného mesta Sýrie Damasku.

 

Chlapcov otec sa pre WDR vyjadril, že jeho syn sa po prvý raz modlil až v Kolíne nad Rýnom v spoločnosti krajanov a Iračanov, ktorí tak činili pravidelne a ktorí navyše vyučovali islam. Neskôr ho prostredníctvom internetu kontaktovali osoby, ktoré ho chceli presvedčiť, aby sa vrátil do Sýrie alebo aby cestoval na palestínske územia. O synovi vyhlásil, že nie je nebezpečný a že v súvislosti s islamizmom iba žartoval.

 

Krajinský minister vnútra v Severnom Porýní-Vestfálsku Ralf Jäger označil tínedžerovo zadržanie za dôkaz bdelosti príslušných orgánov a pre dnešné vydanie denníka Rheinische Post dodal, že hrozba islamistického terorizmu je reálna a konkrétna.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies