V Nemecku zadržali muža podozrivého z členstva v IS

NETKY.SK • 11 Január 2015, 13:09 • 2 min
V Nemecku zadržali muža podozrivého z členstva v IS

BERLÍN - Nemecká polícia zadržala muža podozrivého z podpory extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) a urobila prehliadku v jeho byte.

slovakia

left justify in out

Policajná akcia sa odohrala v sobotu v meste Dinslaken v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, informovala dnes nemecká prokuratúra.
      

Muž vo veku 24 rokov, nemeckej národnosti, je podozrivý, že sa počas pobytu v Sýrii - v čase od októbra 2013 do novembra 2014 - pridal k IS, uviedla hovorkyňa prokuratúry.
      

Prokuratúra však podľa nej nemá indície, že by Nils D. mal konkrétne plány na útoky alebo mal spojitosť s islamistickými útokmi, ktoré sa od 7. do 9. januára odohrali v Paríži a vyžiadali si 17 obetí na životoch. 
      

Nemecko - podobne ako aj ďalšie európske krajiny - sa snaží zastaviť radikalizáciu moslimov žijúcich na svojom území, ktorých časť chce odísť do Iraku a Sýrie a bojovať tam po boku džihádistov. Nemecké úrady sa tiež obávajú, že po návrate do vlasti by títo ľudia mohli zosnovať plány na atentáty na nemeckom území a pokúsiť sa spáchať ich.
      

Nemecké tajné služby odhadujú, že z Nemecka do Sýrie s cieľom bojovať v islamistických povstaleckých oddieloch odcestovalo už najmenej 550 ľudí, pričom asi 180 z nich sa už medzičasom vrátilo. Voči mnohým z nich nemecké úrady vedú vyšetrovanie.
      

Podľa nemeckého nedeľnika Bild am Sonntag západné spravodajské služby zachytili rozhovor vysokopostavených predstaviteľov IS, z ktorého vyplýva, že útoky v Paríži boli začiatkom série atentátov v Európe.
      

Agentúra Reuters pripomenula, že budova nemeckých novín Hamburger Morgenpost sa dnes zavčasu ráno stala terčom podpaľačského útoku. Zatknuté boli dve podozrivé osoby. 
      

Ako mnoho iných nemeckých novín, aj Hamburger Morgenpost publikoval po stredajšom vražednom útoku v Paríži karikatúry francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies