V Nemecku zadržali možného komplica mladíka, ktorý plánoval útok v Rakúsku

NETKY.SK • 23 Január 2017, 07:00 • 2 min
V Nemecku zadržali možného komplica mladíka, ktorý plánoval útok v Rakúsku

BERLÍN - Dvadsaťjedenročného muža zadržali v západonemeckom meste Neuss pre podozrenie, že bol komplicom pri prekazenom teroristickom útoku v Rakúsku. Potvrdilo to v nedeľu ministerstvo vnútra nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko.

slovakia

left justify in out

Muža zadržala špeciálna policajná jednotka ešte v sobotu večer pri zásahu v jeho bydlisku, a to pre podozrenie z prípravy násilného protištátneho činu. Jeho manželka sa neskôr sama dobrovoľne prihlásila na polícii, medzičasom ju však už prepustili. V ich dome skonfiškovali aj počítače a mobilné telefóny.

 

Rakúska polícia zadržala v piatok večer vo Viedni 17-ročného mladíka podozrivého z členstva v teroristickej organizácii a podľa spolkového ministerstva vnútra tým prekazila bezprostredne hroziaci útoku, ktorého terčom mohlo byť viedenské metro.

 

Objavili sa "náznaky, že takýto útok je plánovaný a má k nemu práve dôjsť", uviedol generálny riaditeľ rakúskeho ministerstva vnútra pre verejnú bezpečnosť Konrad Kogler pre verejnoprávny rozhlas ORF. Výbuch bomby v metre bol podľa neho "jedným z možným scenárov".

 

Mladého muža albánskeho pôvodu, ktorý sa naradil v Dolnom Rakúsku, sledovali rakúske úrady po tom, ako dostali od zahraničných tajných služieb informácie o hroziacom útoku.

 

Podozrivý z Viedne, ktorého vek pôvodne úrady uvádzali ako 18 rokov, bol hosťom doma u muža zadržaného v Neusse, uviedla prokuratúra v nemeckom Düsseldorfe. Obaja podľa nej hovorili aj o útoku proti cieľom nemeckej armády.

 

Nemecký spravodajský časopis Focus na svojej webovej stránke uviedol, že podozrivý z Neussu údajne uvažoval o bombovom útoku proti policajtom a vojakom v Nemecku. Focus s odvolaním sa na vyšetrovateľov uviedol, že muž sa priznal k blízkemu kontaktu so zadržaným z Viedne, pričom obaja v jeho byte experimentovali so spôsobmi výroby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies