V Nemecku zadržali ďalšieho podozrivého z prípravy teroristického útoku

NETKY.SK • 3 November 2016, 18:32 • 2 min
V Nemecku zadržali ďalšieho podozrivého z prípravy teroristického útoku

BERLÍN - Od zadržania Sýrčana Džábira Bakra, ktorý bol podozrivý z prípravy teroristického útoku na jedno z berlínskych letísk, avšak za mrežami spáchal samovraždu, neuplynul ešte ani mesiac a v nemeckej metropole zadržali už ďalšieho podozrivého z členstva v Islamskom štáte (IS).

slovakia

left justify in out

Kriminalisti zadržali v byte v berlínskej štvrti Schöneberg v stredu večer muža, ktorý o sebe tvrdí, že má 27 rokov a pochádza zo Sýrie. Bezpečnostné zdroje však majú o ňom informácie, že pochádza z Tuniska a používa meno Ashraf Al-T., pričom sa vydáva za utečenca zo Sýrie. Vyplýva to z informácií, ktoré priniesli postupne internetové vydania periodík Die Welt a Berliner Zeitung a následne i tlačová agentúra DPA.

 

Zadržaného muža podľa informácií prvého programu verejnoprávnej nemeckej televízie ARD prepravili dnes v skorých večerných hodinách do Karlsruhe, avšak zatiaľ na neho nevydali zatykač. Žiadne potvrdenie týchto informácií z oficiálnych zdrojov predbežne nie je k dispozícii.

 

Práve v Karlsruhe sídli spolková prokuratúra, ktorá zadržaného podozrieva z členstva v IS. Ak nebude chcieť dopustiť, aby sa podozrivý dostal na slobodu, bude musieť ešte dnes večer požiadať o uvalenie väzby a predviesť zadržaného pred sudcu, ktorý o nej rozhodne.

 

Muž, ktorý sa do Nemecka dostal vlani s falošnou identitou, býval podľa dostupných informácií v byte jedného z dobrovoľníkov pomáhajúcim utečencom. Polícia napokon proti nemu zasiahla kvôli indíciám, že by v krátkom čase mohol realizovať plánovaný teroristický útok. Trhavina sa u neho nenašla, charakter prípadného útoku zostáva zatiaľ nejasný.

 

Prvý nekonkrétny podnet v súvislosti s teraz zadržaným podozrivým získali bezpečnostné zložky v polovici októbra od tajnej služby nemenovanej spriatelenej krajiny. Nemci predpokladajú, že išlo, ako sa to javí doteraz, o jedinca, ktorý chcel konať sám a nemal napojenie na Džábira Bakra.

 

Spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere netajil dnes radosť nad zadržaním podozrivého a poznamenal, že príslušné zložky robia maximum pre to, aby zabránili útokom v krajine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies