V Nemecku začnú platiť mýto nákladné autá s 7,5 tony

NETKY.SK • 28 September 2015, 11:03 • 2 min
V Nemecku začnú platiť mýto nákladné autá s 7,5 tony

BERLÍN - Od 1. októbra vstupuje do platnosti v Nemecku nariadenie, podľa ktorého sa musí platiť mýto za všetky nákladné autá domácich i zahraničných dopravcov a prevádzkovateľov od 7,5 tony. Od roku 2005 sa povinnosť vzťahovala len na vozidlá nad 12 ton. Informovala DPA.

slovakia

left justify in out

Mýto na nákladné autá prináša do štátneho rozpočtu ročne priemerne 4,5 miliardy eur. Zníženie limitu tonáže nákladných vozidiel zasiahne množstvo nových subjektov. "Pôjde o dodávky, ktorými sa do hotelov dopravuje posteľná bielizeň, autá lešenárov, murárov či obkladačov a iných remeselníkov," uviedla Claudia Steenová z mýtnej spoločnosti Toll Collect.

 

Opatrenie zasahuje aj obchodné reťazce, ktoré dopravujú tovary z distribučných centier do supermarketov a menších predajní. V Toll Collecte odhadujú, že povinnosť platiť mýto sa bude vzťahovať od štvrtka tohto týždňa asi na 250.000 nákladných vozidiel, ktoré jazdia po diaľniciach a vybraných spolkových cestách. Autá, ktoré začnú platiť mýto za každý najazdený kilometer, zvýšia príjem štátu o 300 miliónov eur. Celá suma mýtneho sa investujú do opráv diaľnic a ciest hlavných kategórií.

 

Zatiaľ nie je jasné, či sa niekedy zavedie povinnosť platiť mýto aj za nákladné autá nad 3,5 tony a autobusy.

Podľa koaličnej zmluvy súčasnej spolkovej vlády sa má do roku 2018 dosiahnuť spoplatnenie diaľnic a ciest v Nemecku v dĺžke 39.000 kilometrov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona