V Nemecku vysťahujú ľudí z nájomných bytov, aby mohli ubytovať utečencov

NETKY.SK • 24 September 2015, 17:45 • 2 min
V Nemecku vysťahujú ľudí z nájomných bytov, aby mohli ubytovať utečencov

NIEHEIM – V Nemecku vysťahujú vlastných občanov, pretože musia ubytovať utečencov. Takýto prípad sa stal v malom mestečku Nieheim.

slovakia

left justify in out

V mestečku Nieheim, ktoré sa nachádza v časti Porýnie-Vestfálsko, žije asi 6400 obyvateľov, musia ubytovať 71 žiadateľov o azyl. Nechcú im stavať nové byty, a tak z mestských bytov sťahujú miestnych obyvateľov.

 

Päťdesiatjedenročná Bettina Halbeyová je jedna z tých, ktorý sa musia z mestských nájomných bytov vysťahovať. V nájomnom byte žila 16 rokov. Pred nedávnom do jej bytovky nasťahovali sedemčlennú rodinu migrantov. „Vychádzame spolu dobre. Požičala som im televízor a často sme sa navštevovali,“ povedala Bettina pre miestne noviny.

 

Avšak 1. septembra jej prišiel nepríjemný list. Musí sa vysťahovať do mája 2016, pretože v jej byte budú bývať utečenci, ktorých musí mesto prijať. „Nemôžem to pochopiť v Nieheime je veľa voľného miesta,“ povedala šokovaná Bettina. Okrem Bettiny vysťahujú aj slobodnú mamičku s dvomi deťmi, ktorá býva v byte na prízemí.

 

„Je to nekonvečné opatrenie, ale nemôžeme ho brať na ľahkú váhu,“ povedal starosta Nieheimu Rainer Videl a dodal: „Máme povinnosť ubytovať migrantov a začleniť ich do komunity.“ Ďalej povedal, že mesto nemá peniaze na stavbu nových bytov.

 

Nemecko sa rozhodlo prijať 800-tisíc žiadateľov o azyl. Toto rozhodnutie silno podporuje kancelárka Angela Merkelová, ale už sa v krajine začali šíriť hlasy nespokojných ľudí, ktorí s prijatím takéhoto počtu utečencov nesúhlasia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies