V Nemecku skrachoval veľký budovateľ veterných parkov Prokon

NETKY.SK • 3 Máj 2014, 13:06 • 2 min
V Nemecku skrachoval veľký budovateľ veterných parkov Prokon

HAMBURG - Investori nemeckej firmy Prokon Regenerative Energien GmbH, ktorá sa zaoberala budovaním veterných energetických parkov, prídu v dôsledku jej krachu najmenej o 40 % vloženého kapitálu.

slovakia

left justify in out

Informuje DPA, ktorá pripomína, že sa insolventné konanie proti Prokonu začalo vo štvrtok (1.5.). Insolventný správca firmy Dietmar Penzlin spresnil, že na základe známych faktov ich strata môže dosiahnuť až 70 % z vložených prostriedkov.
      

Takmer 75.000 investorov vložilo do podnikania 1,44 miliardy eur. Krach Prokonu sa stal štvrtým najväčším v dejinách spolkovej republiky. Podľa Penzlina voči majetku firmy, ktorý sa teraz odhaduje na jednu miliardu eur, stoja jej záväzky za 1,5 miliardy eur. Suma nie je konečná, lebo veritelia majú do 22. júla čas, aby sa prihlásila s pohľadávkami. Firma je po právnej stránke a úrovni vnútornej kontroly v katastrofálnom stave. "Zosumarizovanie údajov Prokonu bude z tohto dôvodu mimoriadne náročné," dodal Penzlin.
      

Spolkový minister pre ochranu spotrebiteľov Heiko Mass sa v súvislosti s krachom Prokonu začal zaoberať návrhom rozšíriť právomoci finančného dohľadu BaFin. Krach Prokonu poškodí aj držiteľov jeho podielových listov. BaFin by mal v budúcnosti posudzovať bonitu takých finančných produktov. Majitelia podielových listov sa na rozdiel od akcionárov Prokonu nemôžu stať účastníkmi insolventného konania a žiadať o vyplatenie aspoň časti svojej investície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies