V Nemecku schválili zákon proti šíreniu nenávistných prejavov, sociálnym sieťam hrozia pokuty

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 12:14 • 2 min
V Nemecku schválili zákon proti šíreniu nenávistných prejavov, sociálnym sieťam hrozia pokuty

BERLÍN - Poslanci dolnej komory nemeckého parlamentu schválili dnes návrh zákona, ktorý má zamedziť šíreniu nenávistných prejavov a falošných správ prostredníctvom internetových sociálnych sietí, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Príslušný legislatívny návrh v apríli schválila vláda nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Na jeho základe budú môcť prevádzkovatelia sociálnych sietí dostať vysoké finančné pokuty do výšky 50 miliónov eur v prípade, ak urýchlene - v priebehu jedného týždňa - neodstránia zo svojich stránok škodlivý obsah.

 

Kritici sa obávajú, že nové pravidlá môžu mať dramatický dosah na slobodu prejavu v on-line priestore.

Predkladateľ návrhu, minister spravodlivosti Heiko Maas, tvrdí, že schválené legislatívne zmeny sú potrebné, keďže prevádzkovatelia sociálnych sietí nevyvíjajú dostatočné úsilie na odstraňovanie obsahu podnecujúceho nenávisť.

 

Zákon tiež umožní efektívnejšie presadzovanie už existujúceho zákazu popierania holokaustu. Koalícia kancelárky Merkelovej pristúpila ku sprísneniu platných pravidiel aj pre obavy, že by napríklad šírenie falošných správ mohlo ovplyvniť septembrové parlamentné voľby v Nemecku. 

 

Podozrenia z manipulácie tohto druhu sa objavili v súvislosti s vlaňajšími prezidentskými voľbami v USA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona