V Nemecku sa začali parlamentné voľby

NETKY.SK • 22 September 2013, 09:12 • 2 min
V Nemecku sa začali parlamentné voľby

BERLÍN - Očakáva sa opätovné víťazstvo Angely Merkelovej.

slovakia

left justify in out

V Nemecku sa dnes ráno začali v napätím očakávané spolkové parlamentné voľby. Podľa všetkých prieskumov by mala kresťanskodemokratická kancelárka Angela Merkelová ostať vo funkcii. Neisté je však, či bude môcť pokračovať v súčasnej "čierno-žltej" koalícii s liberálni z FDP alebo si bude musieť hľadať nových koaličných partnerov, konštatovala agentúra DPA.

Voľby ostro sledujú európski partneri Nemecka. Niektorí dúfajú, že Merkelová zmierni postoj voči štátom eurozóny zápasiacim s krízou, ako je Grécko, ak bude dotlačená do "veľkej koalície" so sociálnymi demokratmi (SPD). Veľké zmeny v politike však nie sú pravdepodobné, keďže SPD súhlasí s hlavným smerovaním Merkelovej v tejto otázke, aj keď ju obviňuje zo slabého vodcovstva, uviedla agentúra Reuters.

Hlasovanie sa začalo o 8.00 h a prvé odhady sa očakávajú po zatvorení volebných miestností o 18.00 h. Na voľbách do Spolkového snemu (Bundestag) sa môže zúčastniť približne 61,8 milióna občanov Nemecka. Až tretina z nich sa v prieskumoch tesne pred voľbami označila za nerozhodnutú, čo zvyšuje neistotu ohľadom výsledkov. Predbežné oficiálne výsledky by mali zverejniť v noci na pondelok.

Posledné prieskumy pripísali Merkelovej kresťanským demokratom (CDU/CSU) asi 40 percent, zvíťazili by tak už v tretích voľbách po sebe. Podpora koaličných slobodných demokratov (FDP) však klesne z takmer 15 percent spred štyroch rokov na asi päť percent. Ak by nedosiahli ani túto hranicu, nedostali by sa do parlamentu.

SPD, ktorej kandidátom na kancelára je Peer Steinbrück, bývalý Merkelovej minister financií z predošlej veľkej koalície (2005-2009), podľa prieskumov zaostáva o približne 13 percent. Sociálni demokrati zrejme neprekonajú výsledok CDU/CSU ani so svojimi spojencami, Zelenými. SPD i Zelení pritom vylúčili spoluprácu s krajne ľavicovou stranou Ľavica.

Misky váh v povolebnej situácii môže výrazne nakloniť len sedem mesiacov existujúca strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá vystupuje proti spoločnej mene euru a využila tak obavy voličov z nákladov na balíky pomoci pre krajiny eurozóny. Ak sa jej podarí prekonať päťpercentnú hranicu, bola by prvou novou stranou v Bundestagu od roku 1990. Kreslá, ktoré by získala, by Merkelovej chýbali na pokračovanie v preferovanej stredopravej koalícii.

Krajinské voľby sa dnes okrem toho konajú v Hesensku, kde by mohlo dôjsť k zmene vlády a čierno-žltú koalíciu CDU a FDP by mohla vystriedať červeno-zelená koalícia SPD a Zelených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies