V Nemecku sa začal súdny proces s organizátormi hudobného festivalu Love Parade, počas ktorého zomreli ľudia

NETKY.SK • 8 December 2017, 12:50 • 2 min
V Nemecku sa začal súdny proces s organizátormi hudobného festivalu Love Parade, počas ktorého zomreli ľudia

BERLÍN - V Nemecku sa v piatok začal súdny proces s desiatimi osobami obvinenými zo zlyhania pri organizovaní hudobného festivalu Love Parade z roku 2010, keď pri tlačenici zomrelo 21 ľudí a ďalších vyše 650 utrpelo zranenia. Informuje o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra obvinila štyroch zamestnancov spoločnosti, ktorá plánovala toto podujatie v priemyselnom meste Duisburg, a šiestich miestnych úradníkov z nedbanlivosti, neúmyselného zabitia a ublíženia na zdraví. Obžalovaní však v súvislosti s tragédiou odmietajú akékoľvek pochybenie.

 

K nešťastiu došlo 24. júla 2010, keď v preplnenom podjazde, ktorý bol jedinou prístupovou cestou na miesto konania tohto festivalu elektronickej tanečnej hudby, vypukla panika. Medzi mŕtvymi sú ôsmi návštevníci zo zahraničia (Španielsko, Bosna a Hercegovina, Holandsko, Austrália, Taliansko, Čína). Proces sa koná v kongresovom centre v neďalekom meste Düsseldorf, keďže budova súdu v Duisburgu je pre tento proces kapacitne príliš malá. Podľa AP ide o jeden z najväčších súdnych procesov v povojnových dejinách Nemecka, na ktorom sa zúčastnia desiatky sudcov a žalobcov.

 

Predpokladá sa, že proces potrvá najmenej do konca budúceho roka. V neprospech procesu však hrá čas, pretože súdna vymáhateľnosť práva v tomto trestnom prípade vyprší v júli 2020, teda desať rokov od tragédie. Love Parade vznikol v roku 1989 v Západnom Berlíne, konal sa každoročne do roku 2003, neskôr v rokoch 2006 a 2007-2010 na rozličných lokalitách regiónu Porúrie. Ročníky 2004 a 2005 naplánované pre Berlín a ročník 2009 pripravovaný pre mesto Bochum však boli zrušené.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies