V Nemecku sa objavil škandál s nepravými slepačími biovajíčkami

NETKY.SK • 25 Február 2013, 12:37 • 2 min
V Nemecku sa objavil škandál s nepravými slepačími biovajíčkami

V Nemecku sa objavil škandál s nepravými slepačími biovajíčkami - Krimi Agentúry DPA a Reuters cez víkend informovali, že sa v Nemecku objavil škandál so slepačími vajíčkami, ktoré boli neoprávnene deklarované ako bioprodukty. Spravodajský týždenník Spieg

slovakia

left justify in out

img

Agentúry DPA a Reuters cez víkend informovali, že sa v Nemecku objavil škandál so slepačími vajíčkami, ktoré boli neoprávnene deklarované ako bioprodukty. 

Spravodajský týždenník Spiegel na svojej internetovej stránke dnes uvádza, že tento podvod bude zrejme patriť v agrárnom sektore krajiny medzi najväčšie.

Spolková ministerka pre ochranu spotrebiteľov Ilse Aignerová žiada jeho rýchle a dôsledné vyšetrenie. Vinníkov žiada tvrdo potrestať.

K spotrebiteľom sa dostali milióny vajec od sliepok z voľného chovu, uzavretých chovov a biofariem, ale prísne podmienky predpísané pre ne sa nedodržiavali. Nosnice v mnohých prípadoch držali vo veľkom počte v klietkach a nedostávali krmivo predpísaného zloženia. Najviac falošných biovajec sa dodávalo do obchodnej siete z Dolného Saska.

Aignerová kritizovala krajinské kontrolné orgány za nekvalitnú činnosť. Uviedla, že sa predpisy pre biochovy musia dôsledne dodržiavať a kontrolóri nemôžu plniť povinnosti len od stola. Nijaký účinok neprináša to, ak spolkové orgány a EÚ prijímajú prísne opatrenia a zostrujú ich, ale tie sa nedodržiavajú. Ministerka očakáva, že justičné orgány rýchlo splnia svoju povinnosť a zodpovedné osoby za škandál ponesú finančnú aj trestnoprávnu zodpovednosť.

Štátne zastupiteľstvo v Oldenburgu vyšetruje asi 150 majiteľov slepačích fariem v Dolnom Sasku. Ešte asi 50 falošných biofariem sa nachádza v iných častiach Nemecka. Ale nepravé biovajcia znášali sliepky aj v Holandsku a Belgicku.

Dolnosaský minister poľnohospodárstva Christian Mayer uviedol, že sa uvažuje o tom, či sa dodávateľom nepravých biovajec odnímu licencie na chov sliepok.

Spiegel napísal, že vlani nemeckí spotrebitelia podľa odhadu expertov nakúpili bioprodukty za viac ako 7 miliárd eur. Záujem o ne medziročne vzrástol o 6 %.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies