V Nemecku rezignovali dvaja politici pre škandál s respirátormi

NETKY.SK • 8 Marec 2021, 20:13 • 2 min
V Nemecku rezignovali dvaja politici pre škandál s respirátormi

NEMECKO - Koncom minulého týždňa sa prevalil škandál dvoch nemeckých politikov. Obaja sa mali na nákupe respirátorov obohatiť o obrovské sumy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V Nemecku praskol škandál s respirátormi. Poslanec zo strany Angely Merkelovej, stredopravicovej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka CDU, sa stal terčom kritiky zo strany jeho vlastných politických kolegov, odstúpil pre škandál s vybavením štátnej zákazky nákupu respirátorov. Informoval o tom portál rnz.de.

 

Firma Nikolasa Löbela na vládnom nákupe respirátorov zarobila približne 250 000 EUR.

 

img

 

Zdravotnícka spoločnosť objednala u spoločnosti Bricon okolo 1,1 milióna ochranných masiek typu II R, FFP 2 a 3. Dodávka prebehla rýchlo, a spoločnosť Löbel Projektmanagement údajne zarobila na sprostredkovaní 197 000 EUR v čistom.

 

V tom čase, v apríli 2020, bolo Nemecko uprostred prvej vlny pandémie. „Naše kliniky boli ťažko zasiahnuté,“ povedal hovorca ministerstva pre rnz.de. „Došli nám masky a ochranné prostriedky a bolo mimoriadne ťažké ich získať.“

 

Prečítajte si tiež: Nemci zrejme nebudú môcť cestovať počas Veľkej noci. Kedy sa vrátia k normálnemu životu?

 

Súrne potrebovali respirátory pre zdravotníkov. Nákupné oddelenie preskúmalo veľké množstvo dodávateľov. „Bolo pre nás veľmi dôležité, aby sme mohli rýchlo zaobstarať vysoko kvalitné respirátory za cenu, ktorá bola všeobecne v súlade s trhom,“ vysvetľuje hovorca.

 

img

 

Löbelova spoločnosť tieto požiadavky splnila. On sám sa ponúkol a predložil ponuku. Zdravotnícka spoločnosť zakúpila respirátory aj od iných výrobcov.

 

Podľa Löbela je šéfom Briconu „kolega v parlamente“. Vzťah medzi Mannheimerom a spoločnosťou nie je známy. Löbel na otázky týkajúce sa tejto témy neodpovedal. „Nedáme vám žiadne informácie, prajem vám pekný deň,“ povedala portálu recepčná firmy Bricon.

 

Pôvodne plánoval zotrvať vo funkcii poslanca, dnes však uviedol, že s okamžitou platnosťou odstupuje.  Aby som predišiel ďalším problémom, rezignujem s okamžitou platnosťou z poslaneckého mandátu,“ oznámil 34-ročný Löbel. Súčasne uviedol, že mal byť „citlivejší", pripustil, že urobil chybu

 

„Ak si niekto myslí, že môže mať počas pandémie takýto vedľajší zárobok na rúškach a ešte to aj považuje za trhovo akceptovateľné, tak toto správanie ostro odsudzujem a považujem za cynizmus,“ reagoval na kauzu podpredseda frakcie sociálnych demokratov Dirk Wiese.

 

Mohlo by vás zaujímať: Matovič dostal od kancelárky Angely Merkelovej ponuku na prevoz pacientov do Nemecka

 

Kto ďalší musel odstúpiť?

 

Ďalším zapleteným do podobného škandálu ohľadom nákupu respirátorov je Georg Nüsslein, z bavorskej CSU. Vyšetrovatelia minulý týždeň prehľadali jeho kanceláriu, parlament ho zbavil imunity.

 

img

 

Taktiež oznámil, že odchádza zo strany, nakoľko sa ocitol pod tlakom za údajné provízie vo výške 660 000 EUR, ktoré vraj dostal ako honorár za sprostredkovanie nákupu rúšok. Vyšetruje ho už mníchovská prokuratúra, ktorá ho podozrieva z korupcie a brania úplatkov.

 

Obaja museli odísť zo strany práve vo volebnom roku. Parlamentné voľby sú naplánované na september a kancelárka Angela Merkelová sa chystá odstúpiť po viac ako 15 rokoch vo funkcii.

 

img

 

Podpora strany CDU klesla na 32%, čo je najnižší údaj od minulého roka. Informoval o tom magazín Spiegel.

 

Súvisiaci článok: Nemecko predĺžilo lockdown do 28. marca, ale uvoľňuje ďalšie obmedzenia

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona