V Nemecku padne verdikt nad mužom, ktorý podľa obžaloby bojoval za Islamský štát

NETKY.SK • 5 December 2014, 06:56 • 2 min
V Nemecku padne verdikt nad mužom, ktorý podľa obžaloby bojoval za Islamský štát

FRANKFURT- Nemecký súd vynesie dnes verdikt nad 20-ročným Nemcom obžalovaným z účasti na bojoch v Sýrii v radoch militantnej skupiny Islamský štát. Pôjde o prvé takéto súdne rozhodnutie v Nemecku, kde čakajú na proces desiatky ďalších podozrivých džihádistov, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Prokurátori žiadajú štyri roky a tri mesiace väzenia pre muža, ktorý je známy len ako Kreshnik B. Narodil sa v Nemecku, jeho rodičia pochádzajú z Kosova. Podľa obžaloby strávil vlani šesť mesiacov v Sýrii, kde podstúpil výcvik a bojoval po boku militantov.
      

Obhajoba tvrdí, že obžalovaný odišiel do Sýrie podporiť obyvateľov, ktorí sa snažia zosadiť režim prezidenta Bašára Asada. Požiadala súd o vymeranie trestu v maximálnej výške tri roky a tri mesiace. Súd naznačil, že prejaví zhovievavosť, ak obžalovaný bude spolupracovať s úradmi.
      

Militanti z Islamského štátu zabrali v Sýrii a Iraku veľké územia, na ktorých vyhlásili kalifát, a vraždia zajatcov zo Západu a nesunnitských moslimov. K Islamskému štátu sa pridali už tisíce ľudí zo Západu. Spojené štáty a Európa sa obávajú, že po príchode domov podniknú útoky.
      

Podľa úradov sa pripojilo k militantom v Sýrii a Iraku približne 550 nemeckých občanov, z ktorých zhruba 60 zahynulo - niektorí ako samovražední atentátnici. Do Nemecka sa údajne vrátilo asi 180 týchto militantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies