V Nemecku odsúdili štvoricu prevádzačov, ktorá prepašovala asi 70 migrantov

NETKY.SK • 27 September 2016, 09:34 • 2 min
V Nemecku odsúdili štvoricu prevádzačov, ktorá prepašovala asi 70 migrantov

WEIDEN - Na nepodmienečné tresty odňatia slobody od 2,5 do 5,5 roka odsúdili dnes vo Weidene v Hornom Falcku v spolkovej krajine Bavorsko štvoricu mužov, ktorá prepašovala do spolkovej republiky celkove okolo 70 utečencov.

slovakia

left justify in out

Ako v zdôvodnení trestov konštatoval predsedajúci sudca Walter Leopold, obžalovaní tak urobili preto, aby zarobili peniaze. Súčasne dal najavo, že v prístupe k utečencom chýbal prevádzačom rešpekt k ľudskej dôstojnosti a ich správanie bolo niekedy až životunebezpečné, pričom súčasne zneužili situáciu obetí.

 

Prokurátor Hans-Jürgen Schanppauf poukázal v súdnej sieni na nebezpečenstvo, ktoré hrozilo migrantom ukrytým v cisternových kamiónoch kvôli nedostatku kyslíka, nízkej polohe cisterien tesne nad cestou i horúčave.

 

Proces sa odvíjal na základe dohody o vine a treste, na základe ktorej obžalovaní očakávali miernejšie tresty, oprávnenosť čoho však žaloba spochybnila.

 

Utečenci informovali, že pri cestách z Turecka cez Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Rakúsko alebo ČR do Nemecka museli pred hraničnými priechodmi vždy do priestorov tesných úkrytov, kde mali navyše nedostatok kyslíka a kde nezriedka museli vydržať aj päť hodín.

 

Obhajoba však pripomenula, že všetky riziká spojené s takouto cestou boli utečencom vopred známe.

 

Predpokladá sa, že štvorica absolvovala celkove asi 20 ciest so skupinkami dvoch-šiestich migrantov.

 

Štvorica obžalovaných sa pred vynesením rozsudku odhodlala vyjadriť poľutovanie nad svojím konaním, pričom jeden z mužov ho označil za nesprávne a neľudské.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies