V Nemecku našli "černobyľské huby"

NETKY.SK • 8 Október 2021, 18:20 • 2 min
V Nemecku našli "černobyľské huby"

BERLÍN - Následky ničivej havárie pociťujú aj po troch desaťročiach. Vedci dodali, že lesné ekosystémy sú ohrozenejšie ako poľnohospodárske plodiny.

slovakia

left justify in out

95 percent vzoriek lesných húb pozbieraných v Nemecku za uplynulých 6 rokov obsahovalo rádioaktívne stopy pochádzajúce z výbuchu jadrovej elektrárne v Černobyle v roku 1986. Informoval o tom nemecký Spolkový úrad pre ochranu spotrebiteľov a bezpečnosť potravín (BVL), napísala v piatok agentúra Reuters.

 

img

 

Zvýšená koncentrácia rádioaktívnych izotopov cézia - cézium 137 a cézium 134 - je charakteristická práve pre výbuch v Černobyle. Stopy týchto izotopov našli hlavne na juhu NemeckaŽiadna zo 74 testovaných vzoriek však nepresiahla zákonný limit rádioaktivity 600 becquerelov na kilogram.

 

Prečítajte si tiež: Z Černobylu hlásia problém! Experti sa obávajú ďalšej nehody

 

BVL vysvetlila, že rádioaktívny materiál sa vyskytuje v lesoch preto, že lesné ekosystémy recyklujú živiny z pôdy. Práve preto voľne rastúce huby vykazujú kontamináciu dlhšie ako poľnohospodárske plodiny.

 

img

 

Nehoda v jadrovej elektrárni v Černobyle, ktorá sa nachádza v Kyjevskej oblasti Ukrajiny, sa stala 26. apríla 1986. Explózia štvrtého bloku elektrárne bola doteraz najväčšou katastrofou v dejinách jadrovej energetiky, pri ktorej do atmosféry uniklo niekoľko ton rádioaktívneho odpadu.

 

Experti tam začali nedávno opäť merať úroveň radiácie. Na projekte sa podieľajú s Ukrajincami aj nemeckí špecialisti. Vysledky testov z uzavretej zóny približne 100 kilometrov od ukrajinského hlavného mesta Kyjev budú prezentovať na budúci rok v apríli na vedeckej konferencii. 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies