V Nemecku klesne nezamestnanosť do roku 2012 o tretinu

NETKY.SK • 28 Október 2010, 11:55 • 2 min
V Nemecku klesne nezamestnanosť do roku 2012 o tretinu

V Nemecku klesne nezamestnanosť do roku 2012 o tretinu

slovakia

left justify in out

V Nemecku klesol tento mesiac počet nezamestnaných o 80.000 na 2,94 milióna. Je to ich najnižší počet od roku 1992. Na horizonte sa už črtá ešte lepší výsledok. Krajina by mala skončiť rok 2012 s počtom nezamestnaných menším ako dva milióny. Uviedol to predstaviteľ Výskumného ústavu pre budúcnosť práce (IZA) v Bonne Hilmar Schneider. Dodal, že Nemecko môže túto hranicu prekonať o dva roky za predpokladov, že nebude nová kríza a nezamestnanosť bude klesať asi takým tempom ako tento rok. V ňom ich doteraz ubudlo už 400.000.
      Podľa odborníkov sa začína v krajine prejavovať účinok reformy pracovného trhu, Hartz IV. Opatrenia mobilizujú najmä ľudí, ktorí stratili zamestnanie v poslednom období, ale aktivizujú aj dlhodobo nezamestnaných. Ľudia po roku strácajú podporu v nezamestnanosti, zostane im len sociálna pomoc. Ak budú chcieť viac peňazí, budú sa musieť zbavovať svojho majetku.
      Schneider povedal, že práve títo ľudia robia všetko pre to, aby sa nedostali do sociálnej záchrannej siete. Chcú získať nové pracovné miesto a robia aj ústupky. Berú aj nižšiu mzdu, než mali na predchádzajúcom pracovisku, alebo cestujú za prácou aj na väčšie vzdialenosti.
      Avšak nemecká štatistika nezamestnanosti nie je presná. Schneider upozornil na to, že krajina má aj vysokú skrytú nezamestnanosť. Ľudia, ktorí sa nachádzajú v režime hľadania nového pracovného miesta, sa neevidujú ako nezamestnaní. Existuje aj takzvaná tichá rezerva pracovníkov. Ide o ľudí, ktorí skončili pracovný pomer a neevidujú sa na úradoch práce.
      Podľa Spolkovej agentúry práce nebolo v septembri zaradených do štatistiky asi 1,4 milióna osôb, na ktoré sa vzťahovali pracovno-politické opatrenia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies