V Nemecku dosiahli kompromis v spore o migrácii

NETKY.SK • 3 Júl 2018, 07:32 • 2 min
V Nemecku dosiahli kompromis v spore o migrácii

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a minister vnútra Horst Seehofer dosiahli v pondelok večer kompromisnú dohodu týkajúcu sa sporu okolo azylovej politiky krajiny, v dôsledku ktorého bolo ohrozené ďalšie pokračovanie vlády.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom agentúry AP a DPA. Minister vnútra Seehofer zostáva podľa tejto dohody vo vláde a taktiež vo funkcii šéfa Kresťanskosociálnej únie (CSU). Dohoda vznikla na krízovom summite strán únie CDU/CSU, ktorý sa v pondelok večer konal v Berlíne.

 

"Dohodli sme sa," povedal Seehofer po skončení rokovaní a potvrdil, že zostáva vo funkcii. Dosiahnutý kompromis "zabráni nelegálnemu prisťahovalectvu na hranici medzi Nemeckom a Rakúskom", dodal. Dohoda podľa neho vyrieši spôsob, akým na nemecko-rakúskej hranici dôjde k zastavovaniu migrantov smerujúcich do Nemecka protiprávne.

 

Merkelová súhlasila so zriadením tzv. tranzitných zón na hranici s Rakúskom, odkiaľ budú vracaní migranti registrovaní inde v Európskej únii. V týchto uzavretých centrách v Bavorsku by mali byť umiestnení žiadatelia o azyl, ktorých dokumenty by mali byť posudzované v zrýchlenom konaní. Utečenci by tranzitné zóny až do ukončenia konania nesmeli opustiť.

Seehofer ani Merkelová ďalšie podrobnosti zmienenej dohody nešpecifikovali.

 

Spor súvisiaci s migráciou a azylovou politikou Nemecka medzi CSU a sesterskou Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) ohrozoval budúce fungovanie celej nemeckej vládnej koalície. Po vystúpení CSU z vládnej koalície by kancelárke Merkelovej hrozila strata koaličnej väčšiny a krajine politická kríza.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona